Internationaal21 dec '22 09:10

Liveblog | Explosie Russische gasleiding naar Europa

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 300 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens.
Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens. (Twitter)

Dit is het liveblog van 20 december, lees de nieuwste updates in het liveblog van woensdag 21 december | Zelenski onderweg naar Washington voor ontmoeting met Biden


Dit is het belangrijkste nieuws

Explosie bij gasleiding naar Europa

Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens. Door de schade is de gastoevoer stilgelegd.

De woordvoerder van de gouverneur heeft de explosie bevestigd. Het incident vond volgens lokale hulpdiensten plaats tijdens geplande werkzaamheden. Volgens het Russische persbureau TASS zijn er drie mensen omgekomen bij de explosie en is de brand inmiddels geblust.

Onderstaande niet-bevestigde beelden zouden de brand bij de explosie zijn.


Gazprom: levering gas Europese klanten niet in gevaar

15:24 | Volgens staatsgasbedrijf Gazprom heeft de explosie bij de Urengoi-Pomary-Uzhhorod-pijpleiding geen gevolgen voor leveringen van gas aan klanten, doordat parallelle pijpleidingen het werk opvangen. De voor Europees gas maatgevende prijs op de beurs in Amsterdam lag vanmiddag 0,8 procent lager, na een korte piek in de prijs rond 13.00 uur.

Europa krijgt nog steeds gas via Oekraïne uit Rusland, ondanks de Russische inval in dat Oost-Europese land. Eerder sloot het Russische Gazprom de onderzeese gaspijpleiding naar Duitsland, Nord Stream 1, die later ook door een mysterieuze ontploffing onbruikbaar werd.

Explosie bij gasleiding naar Europa, gastoevoer staat stil

14:30 | Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens. Door de schade is de gastoevoer stilgelegd.

De woordvoerder van de gouverneur heeft de explosie bevestigd. Het incident vond volgens lokale hulpdiensten plaats tijdens geplande werkzaamheden. Volgens het Russische persbureau TASS zijn er drie mensen omgekomen bij de explosie en is de brand inmiddels geblust.

Onderstaande niet-bevestigde beelden zouden de brand bij de explosie zijn.

Zelenski bezoekt zwaar belegerde stad Bachmoet

12:44 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de zwaar belegerde stad Bachmoet. De Russen proberen de stad in de regio Donetsk al weken in te nemen. Zelenski sprak met de soldaten die standhouden in het grotendeels platgeschoten Bachmoet.

Na de Russische verliezen in de regio's Charkov en Cherson is Bachmoet vrijwel de enige plek waar Rusland nog in de aanval is en grondgebied probeert te veroveren. Vooral de huurlingen van de Wagner-groep zouden zich ophouden in het gebied en de stad onder vuur nemen. Maar militaire experts noemen een eventuele Russische verovering al bij voorbaat een pyrrusoverwinning omdat er zo weinig van de stad over is.

Vrijwel alle mensen zijn de laatste maanden uit Bachmoet vertrokken. Voor de oorlog had de stad bijna 80.000 inwoners, nu zijn er nog maar zo'n 10.000 van over. De stad heeft geen belangrijke strategische waarde in de oorlog, maar het zou voor Rusland een stap zijn in de richting van Kramatorsk en Slovjansk, en het doel de hele regio Donetsk te bezetten. Wel is dan een deel van een spoorlijn niet meer te gebruiken voor de Oekraïense bevoorrading.

'Poetin heeft moeite met Loekasjenko'

09:00 | Tijdens zijn bezoek aan Belarus heeft de Russische president Vladimir Poetin benadrukt dat Rusland er geen belang bij heeft iemand te 'absorberen' en dat niet nader genoemde 'vijanden' de integratie van Rusland met Belarus willen tegenhouden. 'Poetin heeft altijd moeite gehad met zijn ambtsgenoot Alexandr Loekasjenko', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. Lees verder.

Oekraïne verwijdert Russische en Sovjet monumenten en straatnamen

08:30 | Oekraïne voert zijn inspanningen op om de overblijfselen van de Sovjet- en Russische invloed in de openbare ruimte uit te wissen door monumenten neer te halen en honderden straten een nieuwe naam te geven ter ere van zijn eigen kunstenaars, dichters, soldaten, onafhankelijkheidsleiders en anderen - waaronder helden van de oorlog van dit jaar.

Na de invasie van Moskou, waarbij onnoemelijk veel burgers en soldaten zijn gedood of gewond en gebouwen en infrastructuur zijn verwoest, hebben de Oekraïense leiders een campagne die ooit was gericht op de ontmanteling van het communistische verleden omgebogen in een campagne van 'de-Russificatie', zo meldt Associated Press.

Sino-Russische vlootoefeningen moeten banden 'verder verdiepen'

08:00 | Beijing zegt dat de Chinees-Russische marineoefeningen die woensdag van start gaan tot doel hebben de samenwerking tussen de partijen, wier officieuze antiwesterse alliantie sterker is geworden sinds de invasie van Moskou in Oekraïne, 'verder te verdiepen', meldt AP.

De oefeningen worden tot volgende week dinsdag gehouden voor de kust van de provincie Zhejiang ten zuiden van Sjanghai, volgens een korte aankondiging die maandag werd geplaatst door de Chinese strijdkrachten.

'Deze gezamenlijke oefening is bedoeld om de vastberadenheid en het vermogen van beide partijen te demonstreren om gezamenlijk te reageren op bedreigingen van de maritieme veiligheid ... en om het alomvattende strategische partnerschap voor coördinatie tussen China en Rusland van het nieuwe tijdperk verder te verdiepen', aldus het bericht.

Maandag 19 december

Poetin versterkt grenzen en vergroot controle massabijeenkomsten

23:15 | De Russische president Vladimir Poetin eist van de Russische veiligheidskrachten meer inzet op elk terrein. Hij gaf onder meer opdracht de Russische grenzen te versterken en de controle op massabijeenkomsten te vergroten.

Ook moeten veiligheidstroepen de bevolking "beschermen" in Oekraïense gebieden die Moskou heeft geannexeerd. Poetin noemde de inwoners van de bezette gebieden "allemaal Russische burgers".

Daarnaast beval hij de veiligheidskrachten energieker en vastberadener op te treden tegen activiteiten van buitenlandse geheime diensten. Verraders, saboteurs en spionnen moeten worden gepakt, aldus Poetin.

Poetin: goede gesprekken Loekasjenko

18:00 | Vladimir Poetin heeft de gesprekken tussen Rusland en Belarus in Minsk omschreven als 'zeer productief' na zijn een-op-eengesprek met Alexander Loekasjenko, zo meldden Belarussische staatsmedia.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Belarussische collega benadrukte Poetin dat Rusland er geen belang bij heeft iemand te 'absorberen' en dat niet nader genoemde 'vijanden' de integratie van Rusland met Belarus willen tegenhouden.

De toekomst van de Belarussische en Russische volkeren 'wordt nu bepaald', zo citeerde het Belarussische staatspersbureau Belta president Loekasjenko. Hij voegde eraan toe:

'Vandaag kunnen we ondubbelzinnig stellen: samen hebben we niet alleen kunnen overleven, maar ook mogelijkheden gevonden voor de ontwikkeling van onze economieën.'

Hij zei dat de onderhandelingen van de twee leiders met grotere regeringsdelegaties in Minsk productief waren geweest, en zei dat zij 'het hele scala van zaken betreffende de Belarussisch-Russische betrekkingen' hadden besproken, aldus Belta.

VN-chef gelooft dat oorlog in Oekraïne 'doorgaat'

17:30 | De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, zei dat hij gelooft dat de oorlog van Rusland in Oekraïne 'door zal gaan' en dat hij geen vooruitzicht ziet op 'serieuze' vredesbesprekingen in de nabije toekomst.

Tijdens zijn jaarlijkse eindejaarsconferentie in New York zei Guterres tegen verslaggevers dat hij 'niet zal toegeven in het streven naar vrede in Oekraïne in overeenstemming met het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties'', verwijzend naar het kernbeginsel van het VN-Handvest van respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit.

Hij zei dat 'niet optimistisch'' te zijn over eventuele vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland in de nabije toekomst, en voegde daaraan toe:

'Ik geloof dat de militaire confrontatie zal doorgaan.' Toch zei hij 'sterk te hopen' dat er in 2023 vrede kan worden bereikt, onder verwijzing naar de 'gevolgen' voor de Oekraïense bevolking, de Russische samenleving en de wereldeconomie als er geen akkoord wordt bereikt.

'Dit zijn allemaal redenen voor ons om al het mogelijke te doen om voor het einde van 2023 tot een vredesoplossing te komen.' Ten slotte zei hij dat hij zich zou concentreren op het verbeteren van de efficiëntie van een door de VN tot stand gebrachte overeenkomst waardoor de Oekraïense transporten van voedsel en meststoffen via de Zwarte Zee worden hervat, dat hij zou blijven proberen de uitvoer van Russische ammoniak via Oekraïne weer op gang te brengen en dat hij zou proberen de uitwisseling van krijgsgevangenen te versnellen.

Moldavische inlichtingendienst waarschuwt voor 'zeer groot' risico van Russisch offensief naar opstandige regio

16:00 | Het hoofd van de Moldavische veiligheidsdienst van Moldavië, Alexandru Musteata, heeft gewaarschuwd voor een 'zeer groot' risico van een nieuw Russisch offensief in de richting van het oosten van zijn land, waarmee hij zich aansluit bij recente berichten van verschillende Oekraïense militaire bevelhebbers dat Moskou zich voorbereidt op een groot nieuw offensief begin volgend jaar.

Rusland streeft nog steeds naar een landcorridor door Oekraïne naar de afgescheiden Moldavische regio Transnistrië, zei Musteata tegen de televisiezender TVR-Moldavië, zoals gemeld door Reuters. 'De vraag is niet of de Russische Federatie een nieuwe opmars naar het grondgebied van Moldavië zal ondernemen, maar wanneer.'

Hij zei dat zijn agentschap gelooft dat Moskou verschillende scenario's onderzoekt om Moldavië te bereiken en dat het mogelijk is dat in januari-februari of later in maart-april een offensief wordt ingezet. Transnistrië, dat wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten en permanent 1.500 Russische troepen en een groot wapendepot herbergt, grenst aan het westen van Oekraïne.

Musteata zei dat Rusland zijn troepen wil koppelen aan die troepen in Trans-Dnjestrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen