
Volgens Hammelburg zijn er twee redenen waarom Poetin die opmerking maakte dat de situatie in de bezette gebieden zeer ernstig is: omdat het waar is, en omdat het een strategische opmerking is. 'Een van die vier gebieden is Cherson en die is 'ie kwijt. Dat is teruggenomen door de Oekraïners. En heel Rusland weet dat, dus omdat onbenoemd te laten is niet handig. Het is ook een strategische opmerking: Poetin wil extra versterkingen sturen naar wat hij 'de grenzen' noemt, dat zijn de nieuwe grenzen inclusief die geannexeerde gebieden.'
Nieuw front
Volgens Hammelburg is het dus een aankondiging naar de buitenwereld én naar Oekraïne dat er meer wapens en militairen die kant op gaan, dat er een nieuw front wordt opgetuigd. En daar draagt ook Poetins staatsbezoek aan Belarus aan bij: door ook vanuit Belarus te blijven dreigen, dwingt Rusland Oekraïne om een compleet ingericht front aan de noordgrenzen aan te houden. En dat onttrekt de broodnodige mankracht aan andere fronten.
Lees ook | 'Poetin heeft moeite met Loekasjenko'
Loekasjenko-spagaat
Het is allesbehalve een loze dreiging: de Russische krijgsmacht is in februari vanuit Belarus Oekraïne binnengevallen, en er zitten nog steeds een hoop Russische militairen in Belarus. Voor Loekasjenko zijn deze situatie en het bezoek van Poetin synoniem aan het maken van een buitengewoon ongemakkelijke spagaat. Zo wil Poetin dat Belarus in een gezamenlijk actie met Rusland optrekt. Loekasjenko weigert dat vooralsnog.
'Hij is illegaal gekozen en hij weet dat ook. Ook weet hij dat het volk mordicus tegen deelname is aan de oorlog in Oekraïne. Loekasjenko's boodschap is dan ook: 'ja, je bent welkom en je mag de grens gebruiken, maar laat ons verder even met rust'.
Lees ook | Waarom Belarus eigenlijk moeite heeft met het bezoek van bondgenoot Poetin
Infuus
Niet dat Loekasjenko heel veel keus heeft: Poetin is zijn enige bondgenoot en hij heeft de Russen hard nodig. Beide landen zijn zwaar gesanctioneerd, maar daar heeft Rusland beduidend minder last van dan Belarus. 'Dat heeft kunstmest als belangrijkste exportartikel, maar dat kan er niet meer uit en dus verdienen ze niets.' Belarus ligt dus feitelijk aan het financiële infuus van Moskou dat daar op zijn beurt weinig trek in heeft omdat de Russen 'ook wat anders aan hun hoofd hebben'.
Lees ook | 'Geen Russische dreiging vanuit Belarus'
'Wat dat betreft loopt Loekasjenko een beetje aan de leiband van Poetin, maar hij moet ook rekening houden met binnenlandse omstandigheden. Hij moet ook duidelijk maken dat er geen sprake kan zijn van een soort unie van de twee landen die Poetin zo graag wil.
Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog
Lees ook | Zelenski naar Washington voor ontmoeting met Biden en Congres