Internationaal20 dec '22 16:40Aangepast op 20 dec '22 17:16

Explosie in voor Europa belangrijke gaspijpleiding

Auteur: Jorn Lucas

Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens. Door de schade is de gastoevoer stilgelegd.

De woordvoerder van de gouverneur heeft de explosie bevestigd. Het incident vond volgens lokale hulpdiensten plaats tijdens geplande werkzaamheden. Volgens het Russische persbureau TASS zijn er drie mensen omgekomen bij de explosie en is de brand inmiddels geblust.

Belangrijk voor Europa

De explosie vond plaats in een gebied in Rusland, op ruim 600 kilometer van de grens met Oekraïne. Volgens energiedeskundige Aad Correljé, verbonden aan de TU Delft, gaat het om een belangrijke leiding. 'Het was één van de belangrijkste verbindingen voor de gasvoorzieningen tussen Rusland en Europa. Het voorzag belangrijke delen van gas. De afgelopen maanden was de aanvoer via deze pijp was weliswaar een stuk minder, maar is nog steeds een leiding van belang.'

Liveblog | Dag 300 van de oorlog in Oekraïne

Wat dat betreft past deze explosie wel in een eerder vertoond patroon van onrust zaaien door Rusland. 'Al is het maar om te laten zien dat ook één van de laatste nog functionerende grote pijpleidingen stilgelegd kan worden', zegt Correljé.

Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens.
Volgens Russische media is er een explosie waargenomen bij een Russische gasleiding die gas via Oekraïne naar Europa leidt. Het zou gaan over de sectie Urengoy-Pomary-Uzhgorod in Tsjoevashië, op ongeveer 850 kilometer van de Oekraïense grens. (Twitter)

Staatsgasbedrijf Gazprom benadrukt dat de explosie geen gevolgen heeft voor leveringen van gas aan klanten, doordat parallelle pijpleidingen het werk kunnen opvangen. Volgens klimaat- en energieverslaggever Mark Beekhuis stroomt het gas op dit moment door alsof er niets aan de hand is en lijkt de explosie toch echt een ongeluk.

Prijs

De explosie had ook effect op de Amsterdamse beurs. De voor Europees gas maatgevende prijs lag dinsdagmiddag 0,8 procent lager, na een korte piek in de prijs rond 13.00 uur. 'Handelaren weten het even niet, er zijn zo veel tegenstrijdige prikkels', meent Beekhuis. 'Door de explosie moest de prijs even omhoog, tegelijkertijd gaan de temperaturen omhoog en is er bericht dat Noors gas wellicht nog ons kant opkomt.'

Nord Stream

Europa krijgt nog steeds gas via Oekraïne uit Rusland, ondanks de Russische inval in dat Oost-Europese land. Eerder sloot het Russische Gazprom de onderzeese gaspijpleiding naar Duitsland, Nord Stream 1, die later ook door een mysterieuze ontploffing onbruikbaar werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen