Internationaal21 dec '22 07:22Aangepast op 22 dec '22 10:20

Zelenski spreekt vanavond in congres in Washington

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn land voor de eerste keer verlaten sinds de Russische invasie. Hij laat via Twitter weten op weg te zijn naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaanse president Joe Biden ontmoet en een toespraak tot het Congres houdt. 'De timing is pikant', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn land voor de eerste keer verlaten sinds de Russische invasie. Hij laat woensdagochtend via Twitter weten op weg te zijn naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaanse president Joe Biden ontmoet en een toespraak tot het Congres houdt.ess
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn land voor de eerste keer verlaten sinds de Russische invasie. Hij laat woensdagochtend via Twitter weten op weg te zijn naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaanse president Joe Biden ontmoet en een toespraak tot het Congres houdt.ess (ANP / Zuma Press)

Het zeldzame werkbezoek van woensdag vindt plaats op uitnodiging van Biden. Zelenski hoopt de samenwerking tussen de landen met betrekking tot de oorlog te versterken. De militaire steun van de Amerikanen is zeer belangrijk voor Oekraïne, dat bijna tien maanden geleden werd binnengevallen door Russische troepen.

'Hij gaat op Capitol Hill het Congres toespreken en hij heeft een ontmoeting met een aantal Congresleden en met president Biden', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Wat is het pikante? Dat nu juist vandaag het Congres debatteert over een nieuw hulppakket van 45 miljard dollar voor Oekraïne waarin waarschijnlijk ook de Patriot afweersystemen zitten. Alleen dat onderdeel kost al 1,8 miljard.'

Lees ook | Zelenski aangekomen in Washington voor ontmoeting met Biden

Pikant

'De timing is pikant, dat bezoek gaat leiden tot een enorme bom duiten. Het is ook vlak voor het kerstreces, dus het laatste moment waarop beide kamers nog in deze configuratie optreden. Nu is het niet zo dat een meerderheid van Republikeinen af wil van hulp aan Oekraïne, maar de nieuwe voorzitter en anderen hebben al in de verkiezingscampagne voor de midterms gezegd daar de stofkam doorheen te halen.' Kortom: Zelenski is maar net op tijd om het gevraagde bedrag op te halen.

Artikel gaat verder onder tweet

Wapens

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

De presidenten houden na hun ontmoeting een gezamenlijke persconferentie, meldt het Witte Huis. Biden zal een nieuw wapenpakket aankondigen, ter waarde van bijna 2 miljard dollar. Dat moet Oekraïne helpen om zichzelf te verdedigen. Het Oekraïense leger krijgt onder meer een Patriot-luchtafweersysteem, meldt een Amerikaanse topfunctionaris. Die spreekt van een 'een belangrijke troef om het volk te verdedigen tegen de barbaarse aanvallen van Rusland op de kritieke infrastructuur van Oekraïne'.

Lees ook | Poetin geeft toe: 'Het is extreem moeilijk'

Tweede keer

Zelenski en Biden hebben elkaar sinds het uitbreken van de oorlog meermaals gesproken, maar van een ontmoeting was het nog niet gekomen. Het is voor de Oekraïense president niet zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. Hij werd daar in september 2021 ook al door Biden ontvangen. De Amerikaanse president zei toen toegewijd te zijn aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, waar toen alleen in het oosten oorlog was.

Het Witte Huis meldt dat de Oekraïense president slechts enkele uren in Washington zal zijn en daarna direct terugkeert naar zijn land. Beide partijen bevestigden het werkbezoek woensdag op hetzelfde moment, nadat het nieuws een dag eerder al was uitgelekt via Amerikaanse media.

Lees ook | 'Poetin wil extra versterking naar bezet gebied sturen'

Weinig goeds

Rusland verwacht niet dat er iets goeds zal komen uit het bliksembezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan Washington. Integendeel, het Kremlin zegt dat eventuele nieuwe wapenleveringen het conflict alleen maar verergeren.

Zelenski vliegt woensdag naar de Verenigde Staten om president Joe Biden te ontmoeten en om het Amerikaanse Congres toe te spreken. Het is de eerste keer sinds de Russische invasie van februari dat Zelenski Oekraïne verlaat. Hij hoopt de betrekkingen te versterken met de Amerikanen, van wie militaire steun cruciaal is in de strijd tegen de Russen. Biden zal tijdens het bezoek een nieuw wapenpakket aankondigen ter waarde van 2 miljard dollar.

In de ogen van het Kremlin zijn het niet de Russische aanvallen, maar is het de westerse wapensteun aan Oekraïne die het conflict doet escaleren. Eventuele vredesonderhandelingen komen volgens Moskou dan ook zeker niet dichterbij door de reis van Zelenski. 'Dit belooft niet veel goeds voor Oekraïne', aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Lees ook | Zelenski onderweg naar Washington: 'timing fantastisch'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen