Internationaal21 dec '22 19:28Aangepast op 22 dec '22 09:37

Zelenski aangekomen in Washington voor ontmoeting met Biden

Auteur: ANP

Volodimir Zelenski is aangekomen in Washington DC waar hij de Amerikaanse president Joe Biden ontmoet en een toespraak tot het Congres houdt. Het is de eerste keer dat de Oekraïense president zijn land heeft verlaten sinds de Russische invasie. Hij was in de ochtend vanuit Polen vertrokken met een toestel van de Amerikaanse luchtmacht.

Het zeldzame werkbezoek vindt plaats op uitnodiging van Biden. Zelenski hoopt de samenwerking tussen de landen met betrekking tot de oorlog te versterken. De militaire steun van de Amerikanen is zeer belangrijk voor Oekraïne, dat bijna tien maanden geleden werd binnengevallen door Russische troepen.

Lees ook | Zelenski spreekt vanavond in congres in Washington

Winston Churchill

'Veel te bespreken', twitterde Biden. Amerikaanse parlementariërs trekken een vergelijking met het bezoek van de Britse leider Winston Churchill, die 81 jaar geleden naar Washington kwam. Hij deed kort na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in 1941 een beroep op toenmalig president Franklin Roosevelt om de afzijdigheid van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Zelenski vergeleek het verzet van zijn land eerder met de eenzame strijd van het Verenigd Koninkrijk tegen de nazi’s voordat de VS na ‘Pearl Harbor’ afscheid namen van hun isolationisme.

President Zelenski in Polen vlak voor vertrek naar de VS. Inmiddels is hij geland in Washington, waar hij onder zal spreken met President Biden.
President Zelenski in Polen vlak voor vertrek naar de VS. Inmiddels is hij geland in Washington, waar hij onder zal spreken met President Biden. (ANP / AFP)

Beide staatshoofden houden na hun ontmoeting een gezamenlijke persconferentie rond 22.30 uur Nederlandse tijd. Biden zal een nieuw wapenpakket aankondigen, ter waarde van bijna 2 miljard dollar. Dat moet Oekraïne helpen om zichzelf te verdedigen. Het Oekraïense leger krijgt onder meer een Patriot-luchtafweersysteem. Een Amerikaanse topfunctionaris omschreef dat als 'een belangrijke troef om het volk te verdedigen tegen de barbaarse aanvallen van Rusland op de kritieke infrastructuur van Oekraïne'.

Lees ook | Zelenski onderweg naar Washington: 'timing fantastisch'

September '21 ook in Witte Huis

Zelenski en Biden hebben elkaar sinds het uitbreken van de oorlog meermaals gesproken, maar van een ontmoeting was het nog niet gekomen. Het is voor de Oekraïense president niet zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. Hij werd daar in september 2021 ook al door Biden ontvangen. De Amerikaanse president zei toen toegewijd te zijn aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, waar toen alleen in het oosten oorlog was.

Het Witte Huis meldt dat de Oekraïense president slechts enkele uren in Washington zal zijn en daarna direct terugkeert naar zijn land. Zijn speech voor de gezamenlijke kamers van het Amerikaanse parlement staat gepland om 01.30 uur Nederlandse tijd. Daarna gaat hij weer terug naar Kiev.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Lees ook | Ovaties voor Zelenski, maar weerstand tegen blanco cheque neemt toe


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen