Internationaal22 dec '22 07:34Aangepast op 22 dec '22 10:07

Ovaties voor Zelenski, maar weerstand tegen blanco cheque neemt toe

Auteur: Mark van Harreveld

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft gisterenavond in Washington het Amerikaanse parlement toegesproken. Hij bedankte alle Amerikanen voor hun steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. Senatoren en Afgevaardigden verwelkomden de president met een minutenlange ovatie en gejuich. Zijn toespraak van ruim een half uur werd regelmatig onderbroken door applaus.

Staande ovaties voro de Oekraiense president Zelenski in het Capitool. Toch neemt de steun af. Uit een peiling bleek toen dat 42 procent van de Amerikaanse volwassenen voor steun was, in september was dat nog maar 18 procent.
Staande ovaties voro de Oekraiense president Zelenski in het Capitool. Toch neemt de steun af. Uit een peiling bleek toen dat 42 procent van de Amerikaanse volwassenen voor steun was, in september was dat nog maar 18 procent. (ANP / AFP / Jim Watson)

In zijn dankwoord noemde Zelenski het geld dat de VS stuurt geen liefdadigheid, maar een investering in de wereldwijde veiligheid en democratie. Gisteren sprak Zelenski met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden, deze kondigde het nieuwe steunpakket ter waarde van 2 miljard dollar aan. Onderdeel daarvan is een Patriot-luchtafweersysteem waar Oekraïne al lang om vraagt. Ook zegde de VS 370 miljoen dollar aan humanitaire hulp toe.

Lees ook | Zelenski aangekomen in Washington voor ontmoeting met Biden

Fantastisch

Het was volle bak in het parlement. 'Beide Huizen waren erbij', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg die de vergelijking trekt met de State of the Union. 'Hij deed het fantastisch, in het Engels, en dat ging best goed.' Volgens Hammelburg getuigden de staande ovaties ervan dat het 'echt een gebeurtenis' was.

Lees ook | 'Rusland groeit militair gezien naar China toe'

Weerstand

De door Biden toegezegde steun komt net op tijd, in het nieuwe jaar hebben de Republikeinen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en veranderen de spelregels. In weerwil van alle staande ovaties speelt onderhuids namelijk iets heel anders: 'Er is een snel groeiende weerstand tegen de enorme hulppakketten en wapenleveranties. De Republikein Kevin McCarthy, de waarschijnlijk toekomstige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft al gezegd dat we moeten stoppen met het uitschrijven van blanco cheques.'

Volgens Hammelburg is sinds maart de steun voor Oekraïne snel afgenomen. Uit een peiling bleek toen dat 42 procent van de Amerikaanse volwassenen voor steun was, in september was dat nog maar 18 procent.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Lees ook | Bezoek Zelenski staat bol van signalen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen