Internationaal22 dec '22 11:03

Kremlin ziet steun VS als grote bedreiging, maar Russen worden oorlogsmoe

Auteur: Mark van Harreveld

Het bezoek van de Oekraïense president Zelenski aan de Verenigde Staten doet het Kremlin weinig, alleen het steunpakket zit de Russen behoorlijk dwars. Dat zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. De retoriek op de Russische talkshows is smalend als vanouds, de zenders worden echter 50 procent minder bekeken.

'Het is de schuld van het Westen, wij hebben niks verkeerd gedaan', zo vat Bosman de Russische teneur samen zoals hij die uit de media plukt.
'Het is de schuld van het Westen, wij hebben niks verkeerd gedaan', zo vat Bosman de Russische teneur samen zoals hij die uit de media plukt. (ANP / SIPA USA / Vasilii' Derjugin)

'Het is de schuld van het Westen, wij hebben niks verkeerd gedaan', zo vat Bosman de Russische teneur samen zoals hij die uit de media plukt. 'Op het Russische televisiejournaal werd uitgelegd dat Biden in ieder geval heeft gezegd dat hij Zelenski niet alles kan geven wat hij heeft gevraagd. Daarmee willen de Russen laten zien dat Oekraïne in wezen een onbetrouwbare partner heeft gekozen.'

Lees ook | Bezoek Zelenski staat bol van signalen

Trots op raketaanvallen

Maar wat de Russische televisie ook zegt is dat de Biden de levering van de Patriotraketten niet als een escalatie ziet, maar als een defensieve maatregel. 'Er wordt daarbij smalend opgemerkt dat die Patriots echt niet alles uit de lucht kunnen halen.' Volgens Bosman lijken de Russen zelfs een beetje trots op de massale raketaanvallen van de afgelopen weken.

Ook in de Russische talkshows klotsen de smalende reacties zoals gebruikelijk tegen de plinten. 'Ze weten in Rusland natuurlijk allang dat Oekraïne voor het Westen gekozen heeft en dat Zelenski een marionet is van Biden; zo wordt dat gepresenteerd, er wordt wat schouderophalend op gereageerd. Het gaat meer om de inhoud, de steun zit ze wel dwars, maar het bezoek zelf: ach ja.'

Lees ook | Ovaties voor Zelenski, maar weerstand tegen blanco cheque neemt toe

Russen oorlogsmoe

Wat Bosman opmerkelijk vindt is dat uit recent onderzoek blijkt dat de Russische talkshows, waar gewoonlijk flink van leer wordt getrokken tegen het Westen, maar waar bij tijd en wijle ook een Kremlin-kritisch geluid valt te beluisteren, 50 procent minder bekeken worden dan vlak na het begin van de oorlog.

'Dat zegt toch wat over de gesteldheid van de Russische bevolking: mensen willen het gewoon niet meer zien, ze worden er moe van, ze worden er verdrietig van, daarom kijken ze er ook niet meer naar. Dat is wel anders dan in maart toen zeventig procent van de Russen de operatie in Oekraïne steunde.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen