Internationaal23 dec '22 06:15Aangepast op 23 dec '22 07:29

Eindrapport: Trump speelde centrale rol

Auteur: ANP

Na achttien maanden, interviews met meer dan duizend getuigen en de bestudering van meer dan één miljoen pagina's aan documenten is er een definitief eindrapport over de bestorming van het Capitool. De Amerikaanse parlementscommissie die onderzoek deed naar de gebeurtenissen op 6 januari 2021 heeft het 845 pagina's tellende eindrapport gepubliceerd.

Het eindrapport is duidelijk: al het bewijs wijst in één richting en dat is 'dat de voornaamste veroorzaker van 6 januari één man is, oud-president Trump', schrijft The New York Times.
Het eindrapport is duidelijk: al het bewijs wijst in één richting en dat is 'dat de voornaamste veroorzaker van 6 januari één man is, oud-president Trump', schrijft The New York Times. (ANP / Associated Press)

Eerder deze week werd al een samenvatting - van 154 pagina's - gepubliceerd en adviseerde de commissie om oud-president Trump strafrechtelijk te laten vervolgen vanwege de bestorming van het Capitool. Daarover is ook het eindrapport duidelijk: al het bewijs wijst in één richting en dat is 'dat de voornaamste veroorzaker van 6 januari één man is, oud-president Trump', schrijft The New York Times.

Lees ook | 'Commissierapport publicitaire ramp voor Trump'

De Democratische toppolitica Nancy Pelosi heeft het voorwoord van het eindrapport voor haar rekening genomen. 'Onze democratische instellingen zijn slechts zo sterk als de inzet van degenen aan wie hun zorg is toevertrouwd', schrijft zij daarin. De acht daaropvolgende hoofdstukken zijn volgens de Britse krant The Guardian 'een van de meest vernietigende officiële portretten van een president in de Amerikaanse geschiedenis'.

Trump heeft gedurende het hele onderzoek de commissie tegengewerkt. Hij spreekt van een 'heksenjacht', bedoeld om hem niet terug te laten keren als president.

Lees ook | Belastingaangiften Trump worden openbaar gemaakt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen