Internationaal24 dec '22 11:01

Hong Kong wil grenzen met China heropenen

Auteur: Remy Kock

Als het aan Hong Kong ligt, gaan de grenzen met China nog voor het einde van januari weer open. Dat meldt Bloomberg. De plaatselijke leider John Lee wil daarmee reizen van en naar het Chinese vasteland zonder coronabeperkingen mogelijk maken.

De leider van Hong Kong,  John Lee (links), staat bekend als pro-Beijing.
De leider van Hong Kong, John Lee (links), staat bekend als pro-Beijing. (EPA)

De volledige heropening zal volgens Lee op een geleidelijke, overzichtelijke manier plaatsvinden, zo stelde hij vanochtend op een persconferentie op het vliegveld van Hong Kong. Met geleidelijk doelt Lee op een dagelijks quotum aan reizigers en kritisch kijken naar wáár de grenscontroles plaats moeten vinden.

Lees ook | Bijna zes jaar cel voor Hong Kongse ondernemer en activist Lai

Daarvoor zal het team van Lee gesprekken voeren met de lokale autoriteiten in Shenzhen en Guangdong, om zo een plan in elkaar te zetten. Daarnaast wordt er een werkgroep in het leven geroepen die zich moeit met de heropening van de grens.

Drie jaar dicht

De grens tussen Hong Kong en het vasteland van China is de facto al bijna drie jaar dicht. Ook is er een quotum voor het aantal bezoekers dat vanuit Hong Kong naar China mag reizen, waarbij ze eerst vijf dagen in hotelquarantaine moeten. Bezoekers van het vasteland moeten ook bij terugkomst in quarantaine. Mochten de grenzen open gaan, zou het bbp van Hong Kong met zo'n 7,6 procent groeien, zo wordt geraamd door Goldman Sachs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen