Internationaal27 dec '22 14:55

Duitse bedrijven willen meer in Afrika investeren

Auteur: Remy Kock

Ruim 43 procent van de Duitse bedrijven willen hun activiteiten aankomend jaar in Afrika opschroeven, met name als het gaat om groene waterstof en lng. Dat blijkt uit een peiling van Reuters.

Het Duits-Afrikaanse verbond, dat zo'n 85 procent van de Duitse bedrijven in Afrika zegt te vertegenwoordigen, wil dat de Duitse overheid meer steun geeft door middel van betere voorwaarden voor exportkredieten, -verzekeringen en investeringsgaranties van diezelfde overheid, om zo een aandeel te blijven houden in het Afrikaanse zakenleven.
Het Duits-Afrikaanse verbond, dat zo'n 85 procent van de Duitse bedrijven in Afrika zegt te vertegenwoordigen, wil dat de Duitse overheid meer steun geeft door middel van betere voorwaarden voor exportkredieten, -verzekeringen en investeringsgaranties van diezelfde overheid, om zo een aandeel te blijven houden in het Afrikaanse zakenleven. (ANP / dpa Picture-Alliance)

De peiling onder leden van de German-African Business Association toont aan dat nog eens 39 procent de bestedingen in het continent stabiel willen houden. 'De meerderheid van de bedrijven willen hun activiteiten uitbreiden aankomend jaar', aldus voorzitter Christoph Kannegiesser. 'En dat is logisch, want het continent is nog altijd aan het groeien.'

Lees ook | Duitse minister wil waterstof uit Namibië halen

In 2021 investeerden Duitse bedrijven zo'n 1,6 miljard euro in het continent, waarvan zo'n 1,1 miljard naar de sub-Sahara-regio ging, zo blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Russisch gas

Duitsland, dat geldt als de grootste Europese economie, is al tijden op zoek om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen, ziet volgens Kannegiesser grote mogelijkheden in de Afrikaanse energiesector. 'De investering in Afrikaanse groene waterstof en lng geeft een hoop landen een impuls', stelt hij, waarbij hij met name naar landen als Senegal, Nigeria en Mauritanië kijkt als het gaat om investeringspotentieel. Ook Namibië zou kunnen profiteren van de productie van groene waterstof.

Lees ook | Duitsland en Spanje bespreken energiecrisis

In de peiling van Reuters gaf 56 procent van de bedrijven aan positief te zijn over hun zakelijke activiteiten in Afrika, 7 procent was zelfs zeer tevreden. Het Duits-Afrikaanse verbond, dat zo'n 85 procent van de Duitse bedrijven in Afrika zegt te vertegenwoordigen, wil dat de Duitse overheid meer steun geeft door middel van betere voorwaarden voor exportkredieten, -verzekeringen en investeringsgaranties van diezelfde overheid, om zo een aandeel te blijven houden in het Afrikaanse zakenleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen