Internationaal29 dec '22 10:42

Kremlin: Vredesplan voor Oekraïne moet 'nieuwe realiteiten' erkennen

Auteur: Joëlle Baelde

Een vredesplan voor Oekraïne moet 'nieuwe realiteiten' erkennen. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd volgens het Russische persagentschap Interfax. 'Voor Oekraïne absolute flauwekul en onaanvaardbaar', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Zowel de Oekraïners als Russen eisen volgens Hammelburg eerst capitulatie voordat ze willen onderhandelen. 'Oekraïne wil de Donbas en de Krim terug en Poetin voor een tribunaal. Maar volgens de Russen zal Oekraïne moeten accepteren dat de Donbas en de Krim zijn geannexeerd en dat dat ook zo blijft. Zolang Oekraïne dat niet aanvaardt, valt er geen woord te praten, zei de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov gisteren nog. Dat leidt er volgens hem alleen maar toe dat het wapengekletter zal toenemen, want wij hebben geduld en de macht, zei hij', aldus Hammelburg.

Lees ook | 'Kan niet verwachten dat Oekraïne al dat terrein terugwint'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. (ANP / Associated Press / Russian Foreign Ministry Press Service )

Terugslaan

Het front millimetert volgens Hammelburg heen en weer. 'De Oekraïners slaan af en toe gaten in die verdedigingslinie, de Russen noemen dat de nieuwe grens, maar het maakt niet veel uit. Het is vooral moreel en psychologisch van groot belang dat de Oekraïners in elk geval de generaals van hun eigen volk laten zien dat ze terugslaan en al het gebied weer Oekraïners wordt. Maar dat lukt niet. Vooral in dit stadium van de winter', zegt Hammelburg.

Doorbraak

Hij vervolgt: 'Het is een heel triest verhaal. Zelenski zei dat op een van de plekken waar wordt gevochten, eigenlijk geen plek te vinden is zonder bloed. Dat beeld is gruwelijk. Een stilstaand front betekent niet dat er niets gebeurt. Het betekent dat het schieten op elkaar niet voldoende effect heeft om van een echte doorbraak te kunnen spreken.'

Wraak

Volgens Hammelburg nemen de Russen in Cherson 'enorm veel wraak'. 'Het moment na de overwinning van Oekraïne had iets feestelijks, maar daarna begon een barrage van aanvallen met raketten en drones. Dat is nooit meer gestopt. (...) Die drones worden en masse ingekocht vanuit Iran, dus ze hebben er zat. En het Westen geeft op grote schaal wapens aan Oekraïne. Ook dat is een vorm van impasse. Je blijft op elkaar schieten met op zichzelf heel geavanceerde wapens. Maar van een echte doorbraak is nog geen sprake.'

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen