Internationaal29 dec '22 10:52

Commissie ziet af van dagvaarding Donald Trump

Auteur: ANP

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, heeft de dagvaarding van ex-president Donald Trump ingetrokken melden Amerikaanse media. Het is niet meer nodig Trump te dagvaarden nu we ons werk afronden, aldus de voorzitter van het comité, de Democratische parlementariër Bennie Thompson.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, heeft de dagvaarding van ex-president Donald Trump ingetrokken.
De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, heeft de dagvaarding van ex-president Donald Trump ingetrokken. (ANP / Zuma Press)

Lees ook | Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om Capitoolbestorming

Hij heeft Trumps advocaten in een brief laten weten dat 'in het licht van het naderende einde van ons onderzoek de speciale commissie de specifieke informatie waar de dagvaarding betrekking op had niet langer nodig heeft'. Het comité dagvaardde Trump in oktober en eiste onder meer dat hij in persoon zou getuigen en bepaalde documenten ter beschikking zou stellen.

'Niks verkeerd gedaan'

Volgens Trump geeft het comité het op, omdat het vermoedelijk uiteindelijk heeft ingezien dat hij niks verkeerds heeft gedaan of omdat het vreesde in de rechtszaal te verliezen. Trump heeft in november procedures aangespannen tegen de dagvaarding.

Lees ook | 'Trump wist veel meer dan werd vermoed'

De commissie stelt in zijn eindrapport dat voornamelijk Trump achter de bestorming van het Capitool zat. De bestormers betwistten destijds net als Trump de verkiezingsuitslagen van 2020 waarmee de Democraat Joe Biden tot president werd gekozen. Het comité concludeert dat Trump in januari 2021 meerdere misdrijven heeft gepleegd zoals het aanstichten en steunen van een rebellie en belemmering van de rechtsgang.

Lees ook | Eindrapport: Trump speelde centrale rol

Trump bestrijdt nog steeds de geldigheid van die stembusgang en heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de komende presidentsverkiezingen. Veel Democraten - maar ook Republikeinen die in de onderzoekscommissie zaten - willen voorkomen dat de oud-president in 2024 nog een poging waagt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen