Internationaal30 dec '22 06:32Aangepast op 30 dec '22 06:56

Belastingaangiftes Trump openbaar

Auteur: Mark van Harreveld

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakt vandaag de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump openbaar. Het gaat om een samenvatting van de aangiftes van 2015 tot en met 2021. 'Het is een mediading', zegt Amerika-correspondent David Hammelburg die niet denkt dat dit problemen gaat opleveren voor Trumps mogelijke herverkiezing.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakt vandaag de belastingaangiftes van voormalige president Donald Trump openbaar. Het gaat om een samenvatting van de aangiftes van 2015 tot en met 2021.
De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakt vandaag de belastingaangiftes van voormalige president Donald Trump openbaar. Het gaat om een samenvatting van de aangiftes van 2015 tot en met 2021. (ANP / Associated Press)

Trump heeft er inmiddels alles aan gedaan om zijn aangiftes geheim te houden. Desondanks is er volgens Hammelburg geen wet die een president verplicht om zijn gegevens te openbaren. 'De vraag is of hij inhoudelijk iets illegaals heeft gedaan. Hij heeft jarenlang verliezen gerapporteerd en op verlies hoef je geen inkomstenbelasting te betalen.'

Lees ook | Commissie ziet af van dagvaarding Donald Trump

Mediading

Maar of Trump daadwerkelijk iets illegaals heeft gedaan, daarover gaat de Amerikaanse belastingdienst en niet het Congres. Hammelburg betwijfelt of we iets zullen horen dat we nog niet weten. 'De manier waarop hij zijn verliezen uitsmeerde over de verschillende jaren en honderden bv's is spannend, meekijken hoe hij het spel speelde. Wat we willen weten is of die verliezen echt verliezen zijn. Dit is een mediading, besef dat we al sinds 2015 wisten dat Trump geen modelburger was.'

Lees ook | Belastingaangiftes Trump worden vrijdag openbaar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen