Internationaal30 dec '22 11:49

'Het worden twee pittige jaren'

Auteur: Mark van Harreveld

Dat de Republikeinen vanaf januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen hebben, zal goed merkbaar zijn. Niet alleen zal president Joe Biden compromissen moeten sluiten, ook zijn zoon Hunter kan zijn borst natmaken. Hem wordt verweten geld te hebben aangenomen van China en Oekraïne. 'Het worden twee pittige jaren', zegt Amerika-deskundige Raymond Mens.

Volgens Mens worden het lastige jaren voor Biden nu het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen is gekomen. 'Een van de dingen die de Republikeinen zullen doen: de aanval openen op Hunter Biden. Die heeft volgens hen dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, gelden aangenomen van landen als China en Oekraïne.
Volgens Mens worden het lastige jaren voor Biden nu het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen is gekomen. 'Een van de dingen die de Republikeinen zullen doen: de aanval openen op Hunter Biden. Die heeft volgens hen dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, gelden aangenomen van landen als China en Oekraïne. (ANP / AFP / Saul Loeb)

Volgens Mens worden het lastige jaren voor Biden nu het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen is gekomen. 'Een van de dingen die de Republikeinen zullen doen: de aanval openen op Hunter Biden. Die heeft volgens hen dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, gelden aangenomen van landen als China en Oekraïne. Het worden twee pittige jaren, maar dat is ook goed voor Biden dat hij compromissen moet sluiten, de kiezers in het midden vinden dat niet erg.'

Lees ook | Eindrapport: Trump speelde centrale rol

America first

Volgens Mens is Joe Biden, net als Trump, een 'America-firstpoliticus'. 'Dat zie je breed in de Amerikaanse politiek, Amerika op nummer één. Biden pakt China wat harder aan, ook richting Europa zie je het, je zal het ook bij de NAVO meer gaan zien. Natuurlijk hebben we een conflict in Oekraïne, maar des te langer dat duurt, des te meer kritiek er komt vanuit de Amerikanen. Laat de Europeanen meer doen.'

Belastingaangifte

Vandaag worden de veelbesproken belastingaangiftes van ex-president Donald Trump vrijgegeven. Waarschijnlijk zal blijken dat hij grote verliezen heeft geprobeerd weg te boeken om op die manier zo min mogelijk inkomstenbelasting te hoeven betalen. Mens verwacht geen schokkend nieuws: 'Vooral veel meer details.' Wel denkt Mens dat Trump met het vroeg aftrappen van zijn presidentscampagne 'een extra schild' om zich heen tracht te creëren.

Daarmee zou hij een signaal kunnen afgeven dat hij niet alleen oud-president is, maar ook mogelijk de volgende president. Het ligt dan politiek gevoelig om zo iemand aan te pakken.

Lees ook | Belastingaangiftes Trump openbaar

6 januari

Mens denkt niet dat Trump nog iets te vrezen heeft van het rapport van Huis van Afgevaardigden, althans, niet op korte termijn. 'Het rapport dat het Huis heeft opgesteld is gewoon een politiek rapport. Maar zij gaan er niet over, ze kunnen alleen advies geven, Dat ligt nu bij de minister van Justitie.' En die zal evenmin vragen om vervolging, nu Trump zich verkiesbaar heeft gesteld, werkt de minister in principe voor Trumps tegenstander.

Om elke schijn van vooringenomenheid weg te nemen, heeft de minister een onafhankelijk aanklager benoemd die in de loop van 2023 met een advies zal komen. En als deze zegt dat Trump vervolgd moet worden, dan zal het waarschijnlijk gaan gebeuren. 'Ik verwacht dat die kans wel groot is.'

Lees ook | Commissie ziet af van dagvaarding Donald Trump


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen