Internationaal31 dec '22 12:31

Sunak: 'Problemen houden in 2023 aan'

Auteur: Remy Kock

De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse bevolking gewaarschuwd dat de problemen die het land in 2022 teisterden, niet zomaar zullen verdwijnen in het nieuwe jaar. Dat schrijft Bloomberg. De toon van zijn eerste nieuwjaarsspeech was gerust somber te noemen.

De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse bevolking gewaarschuwd dat de problemen die het land in 2022 teisterden, niet zomaar zullen verdwijnen in het nieuwe jaar.
De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse bevolking gewaarschuwd dat de problemen die het land in 2022 teisterden, niet zomaar zullen verdwijnen in het nieuwe jaar. (ANP / AFP)

'Ik ga niet doen alsof alle problemen aankomend jaar zullen verdwijnen', zo zei Sunak in de videoboodschap. 'Op het moment toen we net van een globale pandemie af waren, lanceerde Rusland een barbaarse en illegale invasie van Oekraïne.'

Derde premier in een jaar

Sunak is de derde premier die het Verenigd Koninkrijk heeft gehad in één jaar, nadat zowel Boris Johnson als Liz Truss aftraden omdat zij het vertrouwen van hun partij verloren. De voormalig bankier erfde een zwaarbeladen post als premier, en heeft in een tumultueus jaar moeten strijden met moeilijkheden binnen het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Zo beloofde hij Oekraïne volledige steun én moest hij harde maatregelen nemen om de wild om zich heen slaande inflatie te beteugelen.

Lees ook | Labour loopt verder uit op Tories

Oppositieleider Keir Starmer van de Labour-partij erkende tevens dat het een zwaar jaar was, maar dat het land verandering nodig heeft. Verandering die Labour lijkt te kunnen gaan brengen. Hoewel de partij al ruim 12 jaar niet heeft deelgenomen aan een Britse regering, gaat de arbeiderspartij duidelijk aan kop in de peilingen, met een voorsprong van 26 punten op de Conservatieven. 'Als we willen dat het Verenigd Koninkrijk eerlijker, groener en dynamischer wordt, hebben we een volledig nieuwe manier van politiek bedrijven nodig', aldus Starmer. 'We moeten onze geloften hernieuwen om ons land te verbeteren. 2023 is daar het eerste hoofdstuk van.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen