Internationaal6 jan '23 11:06

Twee jaar na de Capitoolbestorming speecht Biden over 'moed en onbaatzuchtigheid'

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Twee jaar geleden, op 6 januari 2021, werd het Capitool in Washington bestormd. De Amerikaanse president Joe Biden zal vandaag een speech houden tijdens de herdenkingsceremonie. 'De aangekondigde thema's zijn moed en onbaatzuchtigheid en er worden ook onderscheidingen uitgedeeld', zegt Amerika-correspondent David Hammelburg.

Die hoge onderscheidingen gaan onder andere naar wetshandhavers, verkiezingsmedewerkers en staats- en lokale functionarissen. De Presidential Citizens Medal, de op een na hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers, wordt tijdens een ceremonie in het Witte Huis uitgedeeld aan twaalf personen. De Amerikaanse nieuwszender CNN schrijft dat de president de groep zal bedanken voor hun 'moed en onbaatzuchtigheid' rond de gewelddadige bestorming van 6 januari 2021.

Twee jaar geleden, op 6 januari 2021, werd het Capitool in Washington bestormd.
Twee jaar geleden, op 6 januari 2021, werd het Capitool in Washington bestormd. (CHINE NOUVELLE / SIPA)

Good guy

Hammelburg verwacht dat Biden in zijn speech 'ook een beeld zal schetsen van de kracht van de Amerikaanse democratie'. 'Ook als die in gevaar is, zoals twee jaar geleden. Maar ook zoiets als het kiezen van simpelweg een Speaker, ook dan winnen de Democratische instituties, waarmee hij zijn eigen beeld oppoetst. Biden had natuurlijk niets te maken met de bestorming van het Capitool, of met de burgeroorlog binnen de Republikeinse partij. Hij is zogezegd de ‘good guy', dat wil hij uitstralen.’

Theater

De Amerikaanse parlementscommissie die onderzoek doet naar de Capitoolbestorming heeft veel nieuwe details vrijgegeven. 'De aanwijzingen over Trumps persoonlijke betrokkenheid bij het saboteren van de verkiezingsuitslag zijn veel overtuigender geworden dan eerder verwacht', zegt Hammelburg. 'Een voorbeeld daarvan is dat de Amerikaanse stafchef Mark Milley een paar weken na de verkiezingen uit Trumps eigen mond hoorde dat Biden de verkiezingen had gewonnen. De campagne tegen de gestolen verkiezingen was dus allemaal theater. Je zou kunnen zeggen dat het wel degelijk een poging tot een staatsgreep was, maar het is de vraag of dit kan worden beschouwd als juridisch bewijs. Dat betwijfel ik. Maar daar gaat de parlementaire commissie over, het is een kwestie voor het ministerie van Justitie en voor de rechter.’

Lees ook | 'Commissierapport publicitaire ramp voor Trump'

Over een ander onderzoek maakt Trump zich volgens Hammelburg echter nog veel meer zorgen. 'Trump nam duizenden documenten mee naar zijn huis in Mar-a-Lago. Dat mag niet, alle documenten moeten worden opgeslagen in het nationale archief. Er zaten naar schatting honderd echte staatsgeheimen bij. Het aanzetten tot een opstand is verwerpelijk, maar het verdonkeremanen van staatsgeheimen is een keihard strafbaar feit. Daar moet Trump zich eigenlijk veel meer zorgen over maken', aldus Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen