Internationaal6 jan '23 14:54

Vakbondsleider dreigt met meer gecoördineerde stakingen in Verenigd Koninkrijk

Auteur: Remy Kock

De Engelse vakbondsleider Mick Lynch heeft gedreigd met een nieuwe gecoördineerde golf aan stakingen waarbij mogelijk tienduizenden werknemers het werk neerleggen. Onder meer leraren, brandweerlieden en gezondheidsmedewerkers. Dat schrijft Bloomberg.

De Engelse vakbondsleider Mick Lynch heeft gedreigd met een nieuwe gecoördineerde golf aan stakingen waarbij mogelijk tienduizenden werknemers het werk neerleggen. Onder meer leraren, brandweerlieden en gezondheidsmedewerkers.
De Engelse vakbondsleider Mick Lynch heeft gedreigd met een nieuwe gecoördineerde golf aan stakingen waarbij mogelijk tienduizenden werknemers het werk neerleggen. Onder meer leraren, brandweerlieden en gezondheidsmedewerkers. (EPA)

'We moeten onze invloed maximaliseren en iedereen die mogelijk verwikkeld is in een werkconflict verenigen', zo stelde Lynch, die generaal-secretaris is van de National Union of Rail, Maritime and Transport Workers. 'Daar horen ook de leraren bij en ik denk dat de brandweer zich spoedig bij ons zal voegen.'

Lees ook | Eerste toespraak Sunak in nieuwe jaar geeft Britten niet wat ze willen

Lynch deed de uitspraken tijdens een protestmars op de vierde van de vijf treinstakingsdagen. Naast de Britse spoorwegen hebben ook de Royal Mail, de National Health Service en grensbewaking het werk neergelegd, om zo een hoger salaris af te dwingen en de inflatie beter het hoofd te kunnen bieden. Tot dusver weigert de Britse regering salarisverhogingen door te voeren, omdat ze volgens een beoordelingsorgaan te hoog zouden zijn.

Gesprekken

Gesprekken met de treinvakbond gaan op maandag verder, maar Lynch had een hard hoofd in een doorbraak. Vakbonden zijn boos over de overheidsplannen om een minimumaantal werknemers tijdens stakingen door te laten werken.

Lees ook | Staking legt Brits treinvervoer plat

De Britse premier Rishi Sunak daarentegen was hoopvol, en heeft alle vakbondsleiders voor het gesprek uitgenodigd. 'Ik ben ervan overtuigd dat de vakbonden een zeer belangrijke rol spelen in onze samenleving en dat ze de vrijheid hebben om te staken wanneer zij dat nodig achten', zei Sunak. 'Maar ik ben er ook van overtuigd dat er een balans moet zijn zodat werkende mensen hun leven kunnen leiden zonder significante verstoringen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen