Internationaal8 jan '23 14:29Aangepast op 9 jan '23 14:45

Liveblog | Zelenski: 'Wapenstilstand mislukt', Britten willen tribunaal

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 319 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Het is dag 319 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 319 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (ANP / Associated Press)

Dit is het liveblog van zondag 8 januari, lees de nieuwste updates in het liveblog van maandag 9 januari | Gevechten Oekraïne gaan door ondanks bestand

Rusland en Belarus houden gezamenlijke luchtmachtoefeningen

16:27 | Rusland en Belarus houden deze maand gezamenlijke luchtmachtoefeningen. De luchtdivisies die deel uitmaken van de samengevoegde legereenheden van beide landen oefenen van 16 januari tot 1 februari, meldt het Belarussische ministerie van Defensie.

Toestellen van de Russische luchtmacht zijn zondag in Belarus aangekomen. Alle vliegvelden en trainingsgebieden van de Belarussische luchtmacht en luchtverdediging worden betrokken bij de oefeningen.

Het televisiekanaal van het Belarussische ministerie meldde eerder zondag al dat de buurlanden hun gezamenlijke militaire training hebben opgevoerd, voortbouwend op Moskous ervaring met gevechten in Oekraïne met de nadruk op stedelijke oorlogsvoering. De gezamenlijke militaire eenheden in Belarus zijn versterkt met wapens, soldaten en gespecialiseerde uitrusting, aldus het departement.

Oekraïense functionarissen en westerse waarnemers speculeren al maanden dat Moskou het grondgebied van zijn bondgenoot opnieuw zou kunnen gebruiken als lanceerplatform voor een nieuwe aanval op Oekraïne vanuit het noorden. Minsk stond Rusland bij het begin van de invasie op 24 februari toe om troepen vanuit Belarus naar Oekraïne te sturen.

Rusland geldt als een cruciale bondgenoot voor de Belarussische president Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is. Hij zei in november dat directe inzet van het Belarussische leger in Oekraïne niet aan de orde is. 'Als we rechtstreeks betrokken raken bij dit conflict met de strijdkrachten, met soldaten, dragen we niets bij, we maken het alleen maar erger.'

Rusland en Oekraïne ruilen elk vijftig gevangenen

16:00 | Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Beide strijdende partijen hebben vijftig gevangen militairen vrijgelaten, bevestigen Moskou en Kiev.

In het geval van Oekraïne konden 33 officieren en zeventien soldaten die gevangen waren genomen in Marioepol, Kiev, Cherson en de regio Donetsk naar huis terugkeren, meldde topadviseur Andriy Yermak op Telegram. Het Russische ministerie van Defensie bevestigde de ruil en liet weten dat vijftig militairen na onderhandelingen zijn vrijgekomen. Zij worden naar Moskou gevlogen voor medische en psychologische zorg.

De afgelopen maanden zijn er geregeld gevangenen uitgewisseld. Contacten tussen Kiev en Moskou op andere gebieden zijn opgeschort.

Moskou maakt melding van vergeldingsaanval met honderden doden

14:16 | De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen met gerichte raketaanvallen op slaapzalen in een Oekraïense legerbasis in Kramatorsk naar schatting zeshonderd Oekraïense militairen gedood. In de slaapzalen waren volgens de Russische inlichtingen meer dan 1300 militairen aanwezig, berichtten Russische media

Het was volgens de meldingen van de strijdkrachten een vergelding voor een zeer dodelijke raketaanval van het Oekraïense leger op een Russische basis op oudejaarsavond. Daarbij vuurden de Oekraïners HIMARS-raketten af op een schoolgebouw in Maijivka ten oosten van de stad Donetsk, waar Russische militairen waren ondergebracht. Volgens Kiev vielen daarbij vierhonderd doden, volgens Moskou 89.

Rusland en Belarus gaan militaire trainingen intensiveren

13:43 | Rusland en Belarus gaan gezamenlijke militaire trainingen intensiveren, zo schrijft Reuters. De ervaring die Russische troepen hebben opgedaan in Oekraïne - met de nadruk op geürbaniseerde oorlogsvoering - wordt daarvoor als ijkpunt gebruikt, aldus Belarussische staatstelevisie.

Het Belarussische ministerie van Defensie zei afgelopen donderdag dat Moskou en Minsk de gezamenlijke militaire activiteiten in Belarus hebben opgeschaald met meer wapens, militairen en gespecialiseerde materialen, zodat er gemakkelijker samen kan worden geoefend.

Britten willen officieel oorlogstribunaal voor Rusland

09:19 | Britse politici hebben een voorstel ingediend om Rusland door middel van een tribunaal te veroordelen voor de agressie richting Oekraïne. Het voorstel wordt door alle politieke kleuren gesteund en is bedoeld om de Russische president Vladimir Poetin en zijn generaals verantwoordelijk te houden voor hun daden.

Onder meer oppositieleider Keir Starmer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO George Robertson, voormalig Buitenlandminister David Owen en voormalig Conservatieven-leider Iain Duncan Smith steunen de oprichting van een dergelijk tribunaal, zodat er met 'eenzelfde blik' kan worden gekeken naar de opzet van deze oorlog zoals er na de Tweede Wereldoorlog werd gedaan.'

Energiecentrales in Donetsk door Oekraïners beschadigd

08:14 | Volgens Reuters zijn twee thermale energiecentrales beschadigd door Oekraïense bombardementen in het door de Russen bezette gedeelte van Donetsk. Dat zouden Russische vertegenwoordigers hebben gezegd.

Daarbij zouden ook een aantal gewonden zijn gevallen, zo werd er op Telegram gemeld. Oekraïne eist - bijna - nooit de verantwoordelijkheid op voor aanvallen in het land zelf of in bezette gebieden.

Oekraïne plaatst tientallen Russische artiesten op sanctielijst

01:08 | Oekraïne heeft tientallen Russische artiesten en andere publieke figuren op een sanctielijst geplaatst. Het gaat onder meer om bekende personen uit de opera-, film- en muziekwereld.

Een decreet met daarop 119 namen is zaterdag door het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski gepubliceerd. Een van de bekendste namen op de lijst is die van de in Wenen woonachtige operazangeres Anna Netrebko. Zij kreeg eerder al veel kritiek omdat ze nauwe banden met het Kremlin zou hebben en omdat ze niet genoeg kritiek uitte op de Russische president Vladimir Poetin.

Op de lijst staan ook drie Oekraïense staatsburgers. Verder gaat het onder meer om de Russische popster Filipp Kirkorov en acteur en regisseur Nikita Michalkov, die prijzen heeft gewonnen op grote filmfestivals, zoals die in Cannes en Venetië. Oekraïne gaat de tegoeden van iedereen die op de lijst staat bevriezen.

Volgens Oekraïense media heeft president Zelenski eind december ook het staatsburgerschap van dertien geestelijken van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk ingetrokken. Wie deze geestelijken zijn is niet bekend. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk heeft van oudsher nauwe banden met Rusland. Na de Russische invasie heeft de kerk zich echter volledig losgemaakt van Moskou. Volgens de leiding in Kiev vormden de banden van de kerk met Rusland een bedreiging voor de veiligheid van Oekraïne.

Zelenski: door Poetin afgekondigd staakt-het-vuren mislukt

07-01-2022 - 22:15 | De door Kremlinleider Vladimir Poetin eenzijdig afgekondigde wapenstilstand is mislukt, zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond tijdens zijn dagelijkse videoboodschap. 'De wereld heeft opnieuw kunnen zien hoe vals verklaringen uit Moskou op elk niveau zijn', aldus Zelenski, kort voordat het staakt-het-vuren officieel zou aflopen.

'Ze zeiden iets over een verondersteld staakt-het-vuren, maar de realiteit is dat Russische granaten opnieuw Bachmoet en andere Oekraïense posities hebben getroffen', zegt het Oekraïense staatshoofd. 'Opnieuw is het bevestigd: alleen de verdrijving van de Russische bezetters van het Oekraïense grondgebied en de eliminatie van alle mogelijkheden voor Rusland om druk uit te oefenen op Oekraïne en heel Europa zullen het herstel van een staakt-het-vuren, veiligheid en vrede betekenen.'

De Russische president had donderdag medegedeeld dat vanwege het orthodoxe kerstfeest er vanaf vrijdag 10.00 uur Nederlandse tijd tot zaterdag 22.00 uur langs het gehele front een staakt-het-vuren van kracht zou zijn. Maar al snel bleek dat aan Oekraïense én Russische kant schoten werden afgevuurd. Moskou ontkende dat in eerste instantie, maar gaf later toe Oekraïense beschietingen te beantwoorden met tegenaanvallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen