Internationaal8 jan '23 11:09Aangepast op 8 jan '23 15:32

Britten willen tribunaal om Russische agressie te toetsen

Auteur: Remy Kock

Britse politici hebben een voorstel ingediend om Rusland door middel van een tribunaal te veroordelen voor de agressie richting Oekraïne. Het voorstel wordt door alle politieke kleuren gesteund en is bedoeld om de Russische president Vladimir Poetin en zijn generaals verantwoordelijk te houden voor hun daden. Dat schrijft The Guardian.

Britse politici hebben een voorstel ingediend om Rusland door middel van een tribunaal te veroordelen voor de agressie richting Oekraïne.
Britse politici hebben een voorstel ingediend om Rusland door middel van een tribunaal te veroordelen voor de agressie richting Oekraïne. (AP)

Onder meer oppositieleider Keir Starmer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO George Robertson, voormalig Buitenlandminister David Owen en voormalig Conservatieven-leider Iain Duncan Smith steunen de oprichting van een dergelijk tribunaal, zodat er met 'eenzelfde blik' kan worden gekeken naar deze oorlog zoals er na de Tweede Wereldoorlog werd gedaan met Nazi-kopstukken tijdens de tribunalen van Neurenberg.'

Internationaal Strafhof

Waar het Internationaal Strafhof in Den Haag al bezig is met een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Oekraïne, daar is het speciale tribunaal er juist voor bedoeld om de agressie te veroordelen. Volgens voorstanders heeft het Internationaal Strafhof de capaciteit niet om de hoeveelheid agressie te toetsen. Iets dat volgens de Verenigde Naties gedefinieerd wordt als een 'invasie of aanval door gewapende troepen van een territorium dat aan een ander land toebehoort'.

Liveblog | Zelenski: 'Wapenstilstand mislukt', Britten willen tribunaal

Mocht er een speciaal tribunaal in het leven worden geroepen, dan wordt de druk op Rusland en Poetin alleen maar groter, zo denken de voorstanders. Niet alleen zou de solidariteit met Oekraïne een boost krijgen, ook zouden Russische kopstukken dan sneller afzien van internationale reizen in verband met internationale arrestatiebevelen. 'Daarnaast laten we ermee zien dat agressie nooit zonder gevolgen zal zijn', aldus de voorstanders.

10 maanden

In een verklaring wordt tevens benoemd hoe de oorlog al ruim tien maanden woedt en dat het geldt als een van de grootste invasies sinds de Tweede Wereldoorlog. 'Sindsdien zijn duizenden Oekraïense burgers omgekomen of gewond geraakt, zijn er acht miljoen mensen ontheemd en zijn er nog eens acht miljoen mensen tot vluchteling gemaakt. Civiele infrastructuur en economische activa - die in totaal tientallen miljarden waard waren - zijn vernietigd of geplunderd, en onvervangbare culturele monumenten zijn verpulverd tot stof'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen