Internationaal9 jan '23 15:01Aangepast op 10 jan '23 07:02

Liveblog | Gevechten Oekraïne gaan door ondanks bestand

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 320 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit is het liveblog van maandag 9 januari, lees de nieuwste updates in ons liveblog van dinsdag 10 januari | Britten overwegen verkoop tanks Oekraïne

Oekraïne verwacht dat EU Rosatom sanctioneert

14:07 | Kiev verwacht dat de Europese Unie het Russische staatsenergiebedrijf Rosatom in de volgende ronde aan sancties meeneemt, zo zegt de Oekraïense premier Denys Shmyhal.

In een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans gaf hij aan dat de Russische nucleaire energiesector ook gestraft moet worden voor de invasie van Oekraïne tien maanden geleden.

Temeer omdat Rusland de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja al sinds maart in handen heeft, en de Russische president Vladimir Poetin in oktober een decreet heeft ingesteld dat de exploitatie van de centrale door het Oekraïense Energoatom aan een dochteronderneming van het Russische Rosatom wordt overgedragen.

Duitsland stuurt geen Leopard-tanks naar Oekraïne

12:40 | Een woordvoerder van de Duitse regering heeft gezegd dat er momenteel geen plannen zijn om Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen. Robert Habeck, de Duitse minister van Economie, zei gisteren dat Berlijn de levering van Leopard-tanks - die zwaardere gevechtsvoertuigen zijn dan de Marders - ter ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten in de toekomst niet kan uitsluiten.

Habeck heeft eerder gezegd dat het land 'alle Marders die operationeel zijn' naar Oekraïne moet sturen na de aankondiging dat Duitsland de militaire steun aan Kiev zou opvoeren door ongeveer 40 Marders te leveren.

Kremlin: Westerse wapenleveranties verlengen Oekraïens lijden

11:45 | Nieuwe leveringen van westerse wapens aan Kiev zouden 'het lijden van het Oekraïense volk verergeren' en het verloop van het conflict niet veranderen, zei het Kremlin maandag.

Terwijl Oekraïne zwaardere wapens en luchtafweer zoekt bij westerse bondgenoten, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens Reuters tijdens een dagelijkse briefing tegen verslaggevers: 'Deze levering zal niets kunnen veranderen'.

Het Kremlin heeft vandaag ook een Oekraïense bewering verworpen dat een hoge Russische functionaris het idee van een mogelijk vredesakkoord over Oekraïne bij Europese functionarissen heeft geopperd.

Secretaris Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad vertelde volgens Reuters op de publieke omroep van het land dat Dmitry Kozak, het plaatsvervangend hoofd van de Russische presidentiële administratie, ontmoetingen heeft gehad met Europese ambtenaren in een poging Kiev te dwingen een, volgens hem, ongunstig vredesakkoord te ondertekenen. Gevraagd naar Danilovs bewering, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat het 'weer een vervalsing' was.

Oekraïne stuurt extra troepen naar omgeving Bachmoet

10:15 | Oekraïne stuurt extra troepen naar het oosten van het land, waar het leger volgens Kiev constant bezig is om Russische aanvallen op onder meer de stad Bachmoet af te slaan. Het Russische huurlingenbedrijf Wagner Groep probeert Bachmoet al maanden in te nemen.

Het Oekraïense leger meldt maandagochtend dat in één dag ruim honderd aanvallen zijn geweest. Er zijn versterkingen gestuurd naar Soledar, een kleine stad in de buurt van Bachmoet. De situatie daar is volgens het Oekraïense leger bijzonder moeilijk. Er zou opnieuw zijn geprobeerd om Soledar vanuit verschillende richtingen in te nemen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zondag in zijn dagelijkse videoboodschap dat Bachmoet en Soleder stand weten te houden, ondanks de aanvallen op deze plaatsen. Hij omschreef het gebied tussen de twee steden als 'een van de bloedigste aan het front'.

Russische raketten treffen markt regio Charkov

10:10 | Een 60-jarige vrouw is gedood en verschillende andere mensen zijn gewond geraakt bij een Russische raketaanval op een markt in het dorp Shevchenkove in het oosten van Oekraïne. Bij de beschieting raakten zeven burgers gewond, onder wie een 13-jarig meisje. Op Twitter circuleren beelden van een markt in de regio Charkov die getroffen zou zijn door een Russische raket.

'Poetin is bezig hier een Grote Vaderlandse Oorlog van te maken'

10:05 | Het kerstbestand dat de Russische president Poetin afkondigde, en waar verder niemand zich aan gehouden heeft was vooral een symbolische aankondiging. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. 'Het bestand is voor de bühne en de bühne is zijn eigen volk. Poetin is bezig hier een Grote Vaderlandse Oorlog van te maken.'

Rusland verbiedt landkaarten die niet in lijn zijn met de officiële territoriale integriteit

07:10 | De Russische regering heeft kaarten die de officiële 'territoriale integriteit' van het land betwisten, verboden als extremistisch materiaal, meldt Reuters.

De Russische regering steunt een wetswijziging die kaarten die de officiële 'territoriale integriteit' van het land betwisten, als strafbaar extremistisch materiaal aanmerkt. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van berichtgeving van het Russische staatspersbureau TASS.

Het amendement op de anti-extremismewetgeving van Rusland bepaalt dat 'cartografische en andere documenten en beelden die de territoriale integriteit van Rusland betwisten' als extremistisch materiaal zullen worden geclassificeerd, aldus het agentschap.

De nieuwe wijziging, zo meldt TASS zonder bronnen te noemen, kwam er nadat de opstellers ervan erop hadden gewezen dat sommige in Rusland verspreide kaarten de 'territoriale verwantschap' van het Krimschiereiland en de Koereleilanden betwisten.

Rusland annexeerde in 2014 de Krim in Oekraïne - een stap die Oekraïne en veel andere landen als illegaal wordt gezien. Rusland en Japan hebben de vijandelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog niet formeel beëindigd vanwege hun impasse over een groep eilanden voor de kust van het meest noordelijke eiland van Japan, Hokkaido. De Sovjet-Unie nam deze eilanden - in Rusland bekend als de Koerilen en in Japan als de Noordelijke Gebieden - aan het eind van de oorlog in beslag.

Dit is de stand van zaken op dag 320 van de oorlog:

Bachmoet

Oekraïense troepen slaan constante aanvallen op Bachmoet in de oostelijke Donbas-regio af en houden onder moeilijke omstandigheden hun posities in het nabijgelegen Soledar vast, aldus Volodimir Zelenski. De Oekraïense president zei in zijn videotoespraak van zondagavond: 'Bachmoet houdt ondanks alles stand. En ook al is het grootste deel van de stad verwoest door Russische aanvallen, onze soldaten weerstaan voortdurende Russische pogingen om op te rukken. Soledar houdt stand, ook al zijn er nog grotere verwoestingen en is het erg moeilijk.'

Kramatorsk

Rusland beweert meer dan 600 Oekraïense troepen te hebben gedood bij een 'vergeldingsaanval' in de oostelijke stad Kramatorsk, maar de Oekraïense strijdkrachten ontkennen dit. De burgemeester van de stad, in de buurt van de frontlijnstad Bachmoet, zei dat er geen doden waren gevallen bij de aanvallen in het weekend, terwijl een getuige zondag tegen Reuters zei dat gebouwen waren beschadigd maar niet verwoest en dat er geen duidelijke tekenen van slachtoffers waren.

Zelenski hekelde het volgens hem niet naleven door Rusland van een 36 uur durend staakt-het-vuren dat het had afgekondigd voor de orthodoxe kerst door aanvallen uit te voeren op Oekraïense steden.

Oefeningen

Rusland en Belarus hebben hun gezamenlijke militaire trainingsoefeningen in Belarus uitgebreid, zei het defensiekanaal van het land op zondag, nu de bezorgdheid groeit dat Moskou zijn naaste bondgenoot onder druk zet om mee te doen aan de oorlog in Oekraïne. De twee landen hebben wapens, soldaten en gespecialiseerde apparatuur aan de oefeningen toegevoegd, meldde Reuters.

Vooraanstaande Britse politici eisen een speciaal tribunaal om Rusland te onderzoeken voor een 'misdaad van agressie' tegen Oekraïne.

De Russische regering steunt een wetswijziging die kaarten die de officiële 'territoriale integriteit' van het land betwisten, classificeert als strafbaar extremistisch materiaal, zo melden Reuters en het Russische staatsnieuwsagentschap Tass gisteren.

Ongeveer 50 Oekraïense soldaten die zondag in het kader van een gevangenenruil uit Russische gevangenschap werden vrijgelaten, poseerden bij hun vrijlating voor een foto.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen