Internationaal9 jan '23 16:14

Pakistan krijgt miljarden op VN-conferentie

Auteur: ANP

Op een donorconferentie van de Verenigde Naties in Genève voor het zwaar door overstromingen getroffen Pakistan is al voor 8 miljard euro aan hulp beloofd. Dit zei de Pakistaanse minister van Informatie Marriyum Aurangzeb.

De beloftes komen uit circa veertig landen en het totaalbedrag is groter dan waar Pakistan op had gehoopt. Premier Shehbaz Sharif heeft betoogd dat het land over de komende drie jaar zeker 8 miljard dollar (7,45 miljard euro) nodig heeft voor het herstel van de enorme schade in zijn land.

Lees ook | Pakistan zoekt geld voor wederopbouw

Tekst gaat verder onder de tweet

Onder de begunstigers is de Franse president Emmanuel Macron, die de conferentie via video toesprak en 360 miljoen euro toezegde. Pakistan stelt slachtoffer te zijn van klimaatverandering en zegt dat de maandenlange overstromingen die vorig jaar zeker twee miljoen mensen dakloos maakten en 1700 mensen het leven hebben gekost, zijn veroorzaakt door opwarming van de aarde.

Lees ook | 'Klimaatrampen gaan ons 580 miljard dollar per jaar kosten'

Desastreuze overstromingen

De overstromingen teisterden het land van juni tot oktober 2022 na buitengewoon zware moessonregens en ongewoon grote watermassa's uit gletsjers na een hittegolf. Oorzaak daarvan was volgens de Pakistaanse regering de klimaatverandering.

Het al decennialang door corruptie, nepotisme en wanbeleid geplaagde land mist een deugdelijk beleid om rivieren te beheersen, het lijdt onder falende afwatering en riolering en er is geen planning om bijvoorbeeld de ongecontroleerde bouw van woningen langs rivieren af te remmen.

Luister ook | 'Luister goed naar Oekraïne voor wederopbouw'

VN-chef António Guterres tijdens de donorconferentie in Genève. Er is inmiddels al voor 8 miljard euro aan hulp beloofd aan het door overstrromingen getroffen land
VN-chef António Guterres tijdens de donorconferentie in Genève. Er is inmiddels al voor 8 miljard euro aan hulp beloofd aan het door overstrromingen getroffen land (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen