Internationaal12 jan '23 07:07Aangepast op 26 jan '23 09:21

'Poetin degradeert hoogste legerleiding'

Auteur: Jorn Lucas

Rusland heeft opnieuw zijn militaire commandant in Oekraïne vervangen. Legerchef Valeri Gerasimov was de tweede man, maar krijgt nu de leiding over de troepen in het buurland. De benoeming moet de militaire operaties in Oekraïne 'effectiever' maken, maar volgens defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies wordt hij in feite 'gedegradeerd'.

Generaal Gerasimov (67) neemt het bevel over van Sergej Soerovikin, die de afgelopen drie maanden het commando had over de troepen in Oekraïne. Hij wordt dan weer de tweede man, achter Gerasimov, voor de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, zoals Rusland de oorlog noemt. Soerovikin heeft vanwege zijn vermeende meedogenloosheid de bijnaam 'Generaal Armageddon'.

Rusland heeft opnieuw zijn militaire commandant in Oekraïne vervangen. Legerchef Valeri Gerasimov krijgt nu de leiding over de troepen.
Rusland heeft opnieuw zijn militaire commandant in Oekraïne vervangen. Legerchef Valeri Gerasimov krijgt nu de leiding over de troepen. (ANP / Zuma Press)

'Gerasimov was de chef van de generale staf en was de hoogste militair van Rusland en die hoedanigheid was hij de enige adviseur van de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe. Maar nu wordt hij van een redelijk veilige staffunctie in Moskou naar een operationele functie dichtbij het front gestuurd. Dus nu wordt hij eigenlijk theatercommandant', zegt Bolder.

Liveblog | Dag 323 van de oorlog in Oekraïne

Volgens Bolder hebben de verschuivingen binnen de Russische legerleiding te maken met de aanhoudende kritiek op de oorlog in Oekraïne van onder meer militaire bloggers vanwege de talrijke tegenslagen van het Russische leger op het slagveld en het uitblijven van de overwinning.

'Gerasimov kennen we van de man die met Poetin aan die hele lange tafel zat, maar we hebben hem de afgelopen maanden nauwelijks gezien', zegt Bolder. 'Maar een man op dit niveau gaat de strijd niet veranderen. Er zijn structurele problemen, er is veel corruptie en de moraal is laag. Gerasimov gaat dat niet ineens omgooien en successen behalen.'

Lees ook | 'Tijdelijke wapenstilstand is een truc van de Russen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen