Internationaal13 jan '23 13:06

Britse economie presteert beter dan verwacht, maar wacht een moeilijke tijd

Auteur: Jorn Lucas

De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Voorspellingen gingen juist uit van een economische krimp. Uit gegevens van de Bank of England blijkt dat de Britten in november beter presteerden dan verwacht.

BNR's huiseconoom Han de Jong spreekt van een 'meevallertje'. 'Er zit veel ruis op de lijn maar je kan het beter zo hebben dan omgekeerd.'

De cijfers over het Nederlandse bbp worden per kwartaal gepubliceerd, in het VK is dat per maand. En jaar op jaar liggen de cijfers ook anders. 'In november was het Britse bbp 0,2 procent groter dan een jaar eerder en dat is wel een heel laag cijfer. En dat cijfer is in de loop van 2022 steeds verder naar beneden gekomen', zegt De Jong.

Lees ook | Burgemeester van Londen: 'Brexit is mislukt'

Brexit

Daarmee laten de Britse cijfers eerder een fragiel evenwicht zien dan een lichte groei. 'Wat we hier zien is dat Brexit een probleem is. De trend is negatief. En het VK heeft ook te maken met een terugvallende groei van de wereldhandel en met hoge energieprijzen. Dat laatste is vooral te zien in de industrie, de cijfers geven daar een behoorlijk slecht beeld.'

In de verwerkende industrie is in november bijna 6 procent minder voortgebracht dan een jaar geleden. In Nederland en Duitsland was dat cijfer een stuk positiever, met respectievelijk een daling van 0,2 procent en een stijging van 0,4 procent. 'Als je dan in de details van die cijfers kijkt zie je dat chemie en farma het erg slecht doen in het VK', zegt De Jong.

Lees ook | Exportcijfers China 'verbazingwekkend zwak'

Export

De Britse exportcijfers laten een licht positief beeld zien, hoewel daar ook veel schommelingen zijn. En ondernemers in het mkb geven aan grote problemen te hebben met de gevolgen van Brexit. 'De grote bedrijven redden het nog wel, maar voor kleine bedrijven is het bijna ondoenlijk geworden om nog iets te exporteren. Die hebben echt een enorm probleem', zegt De Jong.

Wat dat betreft wacht het VK een moeilijke periode. De voorspelde recessie lijkt voor De Jong onvermijdelijk. 'Ze gaan het echt twee graden moeilijker krijgen dan wij, de komende maanden zullen de cijfers over de Britse economie waarschijnlijk een stuk slechter zijn. En daar gaan wij ook last van hebben want het Verenigd Koninkrijk is een relatief belangrijke afzetmarkt.'

Lees ook | Duitsland verwacht economische krimp voor 2023

Duitse economie

Tegelijkertijd zijn ook cijfers over de Duitse economie naar buiten gekomen. De grootste economie van de eurozone is vorig jaar met 1,9 procent gegroeid en lijkt daarmee veerkrachtiger dan verwacht. Toch is er pessimisme over het komende jaar, problemen met Rusland en de oorlog in Oekraïne lijken voor een zwaar jaar te zullen zorgen.

De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Voorspellingen gingen juist uit van een economische krimp.
De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Voorspellingen gingen juist uit van een economische krimp. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen