Internationaal14 jan '23 15:40Aangepast op 14 jan '23 17:59

Liveblog | Oekraïense functionarissen: kritieke infrastructuur geraakt door Russische raketten

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 325 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Het is dag 325 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 325 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (EPA)

Oekraïense top commandant: Oekraïne schiet 21 van de 33 Russische raketten neer tijdens de laatste aanval

17:57 | Oekraïne heeft zaterdag 21 van de 33 inkomende raketten neergeschoten die door Rusland zijn afgevuurd op doelen in het hele land, zei de Oekraïense top commandant Valeriy Zaluzhnyi op Telegram.

Oekraïne schoot 18 van de 28 inkomende kruisraketten en drie van de vijf geleide lucht-grondraketten neer, zei hij.

Raketresten gevonden in Moldavië na Russische aanval op Oekraïne

17: 21 | In het noorden van Moldavië zijn raketresten neergekomen bij de Russische aanvallen vandaag op Oekraïne. Het Moldavische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat meegedeeld.

'Na het massale bombardement door Rusland op Oekraïne ontdekte een patrouille van de grenspolitie (...) de resten van een raket', aldus het ministerie. Het departement benadrukt dat de resten het resultaat zijn van de Russische aanvallen op Oekraïne.

Moldavië grenst aan het zuidwesten van Oekraïne. Het heeft tijdens de oorlog onder andere te maken gehad met stroomuitval nadat Russische raketten het elektriciteitsnetwerk van Oekraïne hadden getroffen. Moldavië is erg afhankelijk van Oekraïens stroom, evenals van Russisch gas. Ook zijn er eerder al brokstukken van een raket neergekomen.

Oekraïense energieminister: komende dagen worden moeilijk nadat energie-infrastructuur is getroffen door Russische raketten

16:57 | De Oekraïense energieminister zegt dat de komende dagen moeilijk zullen zijn, nadat Russische raketten de energie-infrastructuur van het land hebben geraakt in verschillende regio's op zaterdag.

Grouverneur van de Dnipropetrovsk-regio: tien gewonden door Russische raketaanval op appartementenblok

15:52 | Gouverneur van de Dnipropetrovsk-regio van Oekraïne zegt dat er ten minste tien mensen gewond zijn door Russische raketaanval op een appartementenblok in de stad Dnipro, waaronder twee kinderen.

Oekraïense presidentieel ambtenaar zegt dat er vijftien mensen zijn gered uit het puin van het appartementengebouw.

Lokale Oekraïense functionarissen: Russische raketten troffen kritieke infrastructuur

15:37 | Russische raketten hebben zaterdag kritieke infrastructuurfaciliteiten getroffen in de Oekraïense regio's Kharkiv en Lviv, respectievelijk in het oosten en westen van het land, aldus lokale functionarissen.

Ondertussen zei de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev dat er explosies te horen waren in de stad en dat de luchtverdediging doelwitten aanviel.

Oekraïne: flatgebouw in Dnipro zwaar beschadigd door Russische raketaanval

15:15 | Een flatgebouw in de oost-centrale Oekraïense stad Dnipro is zaterdag zwaar beschadigd geraakt door een Russische raketaanval en mensen zaten vast onder het puin, aldus Kyrylo Timosjenko, plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president.

'Zij (Russen) zijn gewoon onmenselijke mensen. Er is in ieder geval één trappenhuis verdwenen. Onder het puin bevinden zich mensen die thuis waren voor de vakantie', zei hij.

Sunak tegen Zelenski: VK heeft ambitie om tanks naar Oekraïne te sturen

12:35 | Premier Rishi Sunak schetste tijdens een telefoongesprek op zaterdag met Zelenskiy de ambitie van Groot-Brittannië om enkele van zijn belangrijkste gevechtstanks samen met extra artillerieondersteuning naar Oekraïne te sturen, aldus het kantoor van Sunak.

Raketaanval gericht op infrastructuur in Kiev

10:13 | Kiev is zaterdagochtend getroffen door een Russische raketaanval die vooral gericht leek op belangrijke infrastructuur in de Oekraïense hoofdstad. Volgens de burgemeester van Kiev zijn er geen slachtoffers gevallen en zijn de raketten neergekomen in gebieden waar niemand woont. Onder meer de wijk Dniprovski zou zijn getroffen.

Burgemeester Vitali Klitsjko roept inwoners van Kiev op om in de schuilkelders te blijven. "De details van de aanval worden nagegaan", aldus een medewerker van president Zelenski.

Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat er meerdere explosies te horen waren voor het luchtalarm afging in Kiev. Meer details over de aanval zijn nog niet bekend, volgens de autoriteiten.

Kiev is regelmatig doelwit van Russische raketaanvallen sinds Rusland Oekraïne in februari van 2022 binnenviel. Sinds oktober richten de Russische aanvallen zich steeds vaker op belangrijke infrastructuur, zoals energiebedrijven.

Twee gouverneurs in Oekraïne denken dat Rusland nog meer luchtaanvallen gaat uitvoeren zaterdag. Volgens Vitali Kim, gouverneur van de regio Mikolajiv, zijn er zeventien Russische bommenwerpers opgestegen. Gouverneur van de regio Cherkasi, Igor Taburets, vermoedt dat Rusland ook nog meer raketaanvallen gaat uitvoeren. Hij roept mensen op in schuilkelders te blijven.

Rusland zet tien schepen uit de Zwarte Zee in

08:02 | Volgens het Britse ministerie van Defensie is de inzet van tien Russische schepen, gelegen in de Zwarte Zee, mogelijk gerelateerd aan een specifieke bedreiging van de Russische basis in Novorossiysk.

In de meest recente inlichtingenupdate stelde het ministerie dat het 'onwaarschijnlijk is' dat de inzet van de schepen een voorbode is voor het - voor Rusland ongebruikelijke - afvuren van maritieme kruisraketten.

Volgens de Britten blijven de Russische schepen met name op hun plek liggen in verband met 'dreigingen uit Oekraïne', en dat de prioriteit bij troepenbescherming ligt in plaats van offensieven of patrouilles.

IAEA verhoogt aanwezigheid Oekraïense kerncentrales

07:00 | De atoomwaakhond van de Verenigde Naties kondigde gisteren aan dat de aanwezigheid van IAEA-medewerkers wordt opgeschroefd in Oekraïne, om zo het risico op een nucleair ongeval te voorkomen. Dat meldt AFP.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap zei dat er bijna sprake is van een permanente aanwezigheid op alle kerncentrales van Oekraïne - inclusief Tsjernobyl, dat al sinds de ramp in 1986 gesloten is.

IAEA-baas Rafael Grossi bezoekt de faciliteiten volgende week om de operatie op gang te helpen, zo luidt een verklaring. 'We moeten er alles aan doen om het gevaar van een nucleaire ramp te voorkomen', zei hij.

Als de IAEA het plan doorzet, zou er sprake zijn van een exponentiële stijging van IAEA-activiteit in Oekraïne. Momenteel heeft de waakhond alleen bij de kerncentrale van Zaporizja - die in handen is van de Russen - een permanente basis. Verwacht wordt dat er in totaal 12 nieuwe medewerkers worden ingevlogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen