
In Nederland stemde in 2016 nog 23 procent van de ondervraagden voor een 'Nexit', schrijft The Guardian. Volgens de laatste enquête is dat nu nog 13,5 procent. In Finland, Portugal, Oostenrijk en Frankrijk zijn vergelijkbare trends ontdekt.
In Tsjechië (29,2 procent), Italië (20,1 procent) en Zweden (19,3 procent) zijn de inwoners nog het positiefst over het verlaten van de EU, maar ook in deze landen nemen de percentages af. In Spanje is de keuze om het EU-lidmaatschap op te zeggen het minst populair; slechts 4,7 procent van de Spanjaarden ziet dat zitten.
Lees ook | Burgemeester van Londen: 'Brexit is mislukt'
Brexit
Sinds de enquête van 2016 hebben inwoners van lidstaten gezien hoe de Brexit heeft uitgepakt voor het Verenigd Koninkrijk. Het land versleet sindsdien vijf premiers, en de economie bevindt zich al even in zwaar weer. Die ontwikkelingen kunnen op zijn minst deels worden toegeschreven aan de Brexit, en dat is dus niet onopgemerkt gebleven in de lidstaten.
Ook de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn logischerwijs debet aan de mindere economische prestaties van de Britten. Experts beweren dat het EU-lidmaatschap door deze gebeurtenissen voor veel inwoners van lidstaten een stuk belangrijker is geworden.
Lees ook | Britse economie presteert beter dan verwacht, maar gaat een moeilijke tijd tegemoet