Internationaal19 jan '23 11:45Aangepast op 19 jan '23 15:44

'Patriot-afweer in haven Rotterdam en Vlissingen geen dwaze gedachte'

Auteur: Aäron Loupatty

Om mogelijke vergeldingsacties vanuit Rusland te voorkomen, is het plaatsen van Patriot-afweerinstallaties in de havens van Rotterdam en Vlissingen 'geen dwaze gedachte'. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in BNR's Big Five.

Het plaatsen van Patriot-installaties in de Rotterdamse haven, maar ook de haven van Vlissingen, vindt De Hoop Scheffer 'geen dwaze gedachte'.
Het plaatsen van Patriot-installaties in de Rotterdamse haven, maar ook de haven van Vlissingen, vindt De Hoop Scheffer 'geen dwaze gedachte'. (ANP / Hans van Rhoon)

De angst is er dat indien de oorlog tussen Rusland en Oekraïne escaleert, ook infrastructuur buiten Oekraïne het doelwit van Rusland zal worden. Die escalatie zou het gevolg kunnen zijn van de mogelijke levering van Patriot-installaties aan Oekraïne, waar premier Mark Rutte op voorsorteert.

'Eigen grondgebied verdedigen'

'We moeten er wel voor zorgen dat wij ons eigen grondgebied kunnen verdedigen, indien het noodzakelijk is. En dan gaat het met name over kritische infrastructuur', vindt de voormalig NAVO-topman. Hij reageert daarmee ook op de uitspreken van hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, die bij BNR stelde dat Nederland een mogelijk doelwit van Rusland kan worden door de levering van zwaardere wapens.

Het artikel gaat verder onder de video.

Lees ook | Steeds zwaardere wapens onderweg naar Oekraïne

Het plaatsen van Patriot-installaties in de Rotterdamse haven, maar ook de haven van Vlissingen, vindt De Hoop Scheffer dan ook 'geen dwaze gedachte'. De haven van Vlissingen wordt bijvoorbeeld gebruikt om militair materieel uit de Verenigde Staten naar de oostgrens van de NAVO te sturen.

Het is overigens nog niet zeker dat Nederland daadwerkelijk Patriot-afweerinstallaties gaat sturen naar Oekraïne. Premier Rutte heeft bij de Amerikaanse president Joe Biden bekendgemaakt de 'intentie' te hebben om bij te dragen aan het Patriot-project van de VS en Duitsland. Daarbij zou het onder andere kunnen gaan om het leveren van 'spullen' of een complete Patriot-installatie. Daar heeft Nederland er vier van. Maar over de precieze invulling van de 'intentie' bleef Rutte vaag.


Het Amerikaanse Patriot-afweerraketsysteem.
Het Amerikaanse Patriot-afweerraketsysteem. (ANP / Abaca Press)

Dit is een Patriot-raketafweersysteem

Een Patriot-raketafweersysteem is een raketsysteem die luchtaanvallen kan tegenhouden. Het systeem kan aanvallen tot een hoogte van 20 kilometer tegenhouden met een afstand van maximaal 60 kilometer. Daarbij zou het kunnen gaan om aanvallen van helikopters, (on)bemande vliegtuigen en verschillende soorten raketten. Ook kan het meerdere doelen tegelijk onderscheppen.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen