Internationaal21 jan '23 18:15

Rechts-extremist verbrandt koran voor Turkse ambassade in Zweden

Auteurs: ANP en Jasper Daams

De rechts-extremistische politicus Rasmus Paludan heeft voor de Turkse ambassade in Stockholm een koran verbrand. Dat gebeurde ondanks woede van Turkije op Zweden, omdat Paludan toestemming had gekregen voor het anti-Turkse protest. Het zet de moeizame relatie tussen de twee landen nog verder onder druk.

Image
(ANP / EPA / Fredrik Sandberg)

De actie van de politicus ging ondanks de Turkse tegengeluiden toch door, maar gebeurde onder zware politiebeveiliging. Zo'n honderd mensen waren aanwezig bij de verbranding van de koran, onder wie veel journalisten. Terwijl Paludan het boek verbrandde, hield hij een monoloog van bijna een uur over de islam en immigratie. Aan de andere kant van de ambassade werd een klein pro-Turks protest gehouden. Het kwam niet tot een botsing tussen de twee groepen.

Controversieel figuur

De Deens-Zweedse Paludan is een controversieel figuur die bijvoorbeeld van mening is dat de islam verboden moet worden. Vorig jaar april ontstonden in heel Zweden rellen omdat Paludan bijeenkomsten organiseerde waarbij hij korans wilde verbranden.

Lees ook | Zweedse minister niet welkom in Turkije

De Zweedse ambassadeur in Turkije moest zich vrijdag al melden vanwege de koranverbranding. Ook heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan een streep gezet door het bezoek van de Zweedse defensieminister komende week.

NAVO-perikelen

De twee landen liggen al maanden met elkaar overhoop, sinds Turkije de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije ziet als Koerdische terroristen of die betrokkenen zouden zijn bij de couppoging in 2016. De Zweedse defensieminister had gehoopt met zijn bezoek komende week alle plooien glad te kunnen strijken.

Lees ook | 'Zweedse toetreding tot NAVO wordt heel moeilijk'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen