
De actie van de politicus ging ondanks de Turkse tegengeluiden toch door, maar gebeurde onder zware politiebeveiliging. Zo'n honderd mensen waren aanwezig bij de verbranding van de koran, onder wie veel journalisten. Terwijl Paludan het boek verbrandde, hield hij een monoloog van bijna een uur over de islam en immigratie. Aan de andere kant van de ambassade werd een klein pro-Turks protest gehouden. Het kwam niet tot een botsing tussen de twee groepen.
Controversieel figuur
De Deens-Zweedse Paludan is een controversieel figuur die bijvoorbeeld van mening is dat de islam verboden moet worden. Vorig jaar april ontstonden in heel Zweden rellen omdat Paludan bijeenkomsten organiseerde waarbij hij korans wilde verbranden.
Lees ook | Zweedse minister niet welkom in Turkije
De Zweedse ambassadeur in Turkije moest zich vrijdag al melden vanwege de koranverbranding. Ook heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan een streep gezet door het bezoek van de Zweedse defensieminister komende week.
NAVO-perikelen
De twee landen liggen al maanden met elkaar overhoop, sinds Turkije de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije ziet als Koerdische terroristen of die betrokkenen zouden zijn bij de couppoging in 2016. De Zweedse defensieminister had gehoopt met zijn bezoek komende week alle plooien glad te kunnen strijken.
Lees ook | 'Zweedse toetreding tot NAVO wordt heel moeilijk'