Internationaal20 jan '23 10:45

'Chinees Nieuwjaar heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie'

Auteur: Jeroen Langeveld

Zaterdag begint het Chinees Nieuwjaar, en dat betekent veel reisbewegingen van de stad naar het Chinese platteland. Dit baart Chinezen grote zorgen, want dit kan de golf aan coronabesmettingen over het hele land verspreiden.

Volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling aan onder andere de London School of Economics, kan een golf aan coronabesmettingen op het platteland voor grote problemen zorgen. 'De zorgcapaciteit op het platteland is heel slecht, waardoor een grote infectiegolf ervoor kan zorgen dat er weinig hulp geboden kan worden.'

Hoeveel mensen uiteindelijk naar huis gaan en wat voor gevolgen dit heeft, gaan we de komende dagen zien', aldus de hoogleraar Chinese economie.
Hoeveel mensen uiteindelijk naar huis gaan en wat voor gevolgen dit heeft, gaan we de komende dagen zien', aldus de hoogleraar Chinese economie. (ANP / Associated Press)

Toch heeft het Chinees Nieuwjaar ook positieve kanten voor de economie. 'Er is een enorme consumptiegolf gaande, omdat het zero-covidbeleid is afgeschaft, en burgers van alles willen doen en kopen', aldus Ho. De hoogleraar ziet dat het koopgedrag een positief effect heeft op de beurzen.

Lees ook | Chinese economie doet het beter dan verwacht

Het ergste geval

'Als de infectiegolf niet goed staande gehouden kan worden, gaat dat grote gevolgen hebben op de mondiale economie', denkt Ho. Toch is het volgens hem nog afwachten hoeveel mensen daadwerkelijk naar hun thuisdorp op het platteland trekken. 'Hoeveel mensen uiteindelijk naar huis zijn gegaan, en wat voor gevolgen dit gaat hebben, zullen wij de komende dagen zien', aldus de hoogleraar Chinese economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen