Internationaal21 jan '23 11:55

Zweedse minister niet welkom in Turkije

Auteur: ANP

De Zweedse defensieminister Pal Jonson is volgende week niet welkom in Turkije om over het Zweedse NAVO-lidmaatschap te praten. Ankara annuleert zijn bezoek vanwege aangekondigde anti-Turkse protesten in Zweden. Volgens de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar heeft een ontmoeting daardoor 'zijn belang en betekenis verloren'.

De Zweedse ambassadeur moest zich vrijdag ook al melden in Ankara vanwege de protesten. De rechts-extremistische politicus Rasmus Paludan is van plan om zaterdag een koran te verbranden voor de Turkse ambassade in Stockholm. Ankara vindt het onaanvaardbaar dat Paludan toestemming heeft gekregen voor het 'provocerende haatmisdrijf' en eist dat de Zweedse regering de koranverbranding toch verbiedt.

Lees ook | 'Zweedse toetreding tot NAVO wordt heel moeilijk'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Turkije schrapt bezoek Zweedse minister om anti-Turkse protesten
.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Turkije schrapt bezoek Zweedse minister om anti-Turkse protesten . (ANP / EPA)

Vorig jaar april ontstonden in heel Zweden rellen omdat Paludan bijeenkomsten organiseerde waarbij hij korans wilde verbranden. Zaterdag staat ook een demonstratie van aanhangers van de Turkse regering gepland bij de ambassade, maar de kans op botsingen wordt laag ingeschat.

Lees ook | NAVO-lidmaatschap in ruil voor 130 'terroristen'

Koerden

Vorige week trok Turkije ook al een uitnodiging in aan de Zweedse parlementsvoorzitter na een rel. De Turkse regering was toen woest over een actie van Zweedse Koerden, die een pop van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan zijn voeten hadden opgehangen alsof hij was geëxecuteerd.

De twee landen liggen al maanden met elkaar overhoop, sinds Turkije de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije ziet als Koerdische terroristen of die betrokkenen zouden zijn bij de couppoging in 2016. Zweden heeft wel enkele stappen gezet en Jonson had gehoopt met zijn bezoek komende week alle plooien glad te kunnen strijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen