Internationaal23 jan '23 10:46Aangepast op 23 jan '23 11:34

Geheime documenten bij Biden: vierde keer alweer, ook Democraten worden het beu

Auteur: Mark van Harreveld

In de woning van de Amerikaanse president Joe Biden zijn vrijdag nog meer geheime papieren aangetroffen, ditmaal zes documenten uit de periode dat Biden senator was. De stukken werden gevonden door onderzoekers van het ministerie van Justitie die zijn huis doorzochten. Opvallend, zegt Amerika-correspondent Jan Postma, is dat nu Justitie het onderzoek leidt, en niet Bidens eigen medewerkers.

Volgens Postma zat Biden van 1973 tot 2009 in de Senaat, 'dus dat kunnen van heel wat jaren zijn. We weten dat er ook aantekeningen zijn meegenomen door de federale politie, maar wat er in stond, en hoe gevaarlijk of geheim het is, dat is niet duidelijk.'

Voor de vierde keer zijn geheime documenten aangetroffen bij Joe Biden. De FBI doet nu onderzoek, Democratische senatoren uiten openlijk kritiek op hun president.
Voor de vierde keer zijn geheime documenten aangetroffen bij Joe Biden. De FBI doet nu onderzoek, Democratische senatoren uiten openlijk kritiek op hun president. (ANP / AFP / Andrew Caballero-Reynolds)

Lees ook | Opnieuw vertrouwelijke documenten gevonden bij Biden

Wat opmerkelijk is, is dat het voorheen Bidens eigen medewerkers waren die met documenten kwamen, nu heeft Justitie de regie genomen en doet de FBI onderzoek. In overleg met Biden, die daarvoor toestemming heeft gegeven. 'Er is dus geen huiszoekingsbevel zoals bij Trump destijds.'

'Dit laat zien dat Justitie het niet langer aan Bidens team toevertrouwt, en dat is ook terecht. De nieuwszender NBC meldt dat Justitie ook overweegt om op andere plekken onderzoek in te stellen, bijvoorbeeld het oude kantoor van Biden, en ook andere plekken waar Biden heeft gewerkt of gewoond.'

Lees ook | Nog meer geheime documenten gevonden in woning Biden

Democraten zijn klaar

Het is inmiddels de vierde keer dat bij Joe Biden geheime documenten opduiken die veilig in een archief thuishoren. Steeds meer van Bidens partijgenoten zijn er dan ook klaar mee. Waren het aanvankelijk vooral Republikeinen die zich roerden, nu krijgt Biden ook kritiek uit eigen nest. 'Een voorbeeld is senator Dick Durban, een prominent Democraat in de Senaat. Hij noemt het onacceptabel dat die documenten gewoon bij Biden thuis lagen. Biden raakt volgens Durban zijn 'statuur' kwijt en kan hierdoor geen kritiek meer uiten op zijn voorganger Donald Trump.

Ook senator Tim Caine heeft kritiek. Caine, ooit de running mate van Hillary Clinton en een prominent Democraat, beklaagt zich erover dat Congresleden zich aan strenge regels moeten houden en sommige documenten uitsluitend in speciale ruimten mogen inzien.

De vondst van de documenten ligt heel gevoelig in de Verenigde Staten - Donald Trump heeft Justitie achter zich aan omdat hij na zijn aftreden meer dan driehonderd geheime documenten naar huis meenam. Biden was hier zelf ook kritisch over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen