Internationaal24 jan '23 15:16

Dankzij sancties stijgt Duitse import vanuit Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl landen massaal sancties hebben opgelegd tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne, stijgt de importwaarde vanuit Rusland naar Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Duits Comité voor Oost-Europese Economische Relaties.

Terwijl landen massaal sancties hebben opgelegd tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne, stijgt de importwaarde vanuit Rusland naar Duitsland.
Terwijl landen massaal sancties hebben opgelegd tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne, stijgt de importwaarde vanuit Rusland naar Duitsland. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

De importwaarde steeg in 2022 tot maar liefst 37 miljard euro. Oorzaak is volgens het comité de sancties, die de prijzen voor gas en olie opdreef. De importwaarde steeg daardoor in totaal met 11 procent.

Lees ook | Duitsland rekent toch op kleine groei

Terwijl de importwaarde hard omhoog ging, ging de exportwaarde van Duitsland naar Rusland drastisch omlaag. In totaal werd er in 2022 nog maar 14,6 miljard euro aan goederen geïmporteerd vanuit Rusland naar Duitsland. Dat is een daling van 45 procent ten opzichte van 2021, waardoor de exportwaarde op het laagste niveau sinds 2003 staat.

Sombere vooruitzichten

Voor de toekomst voorspelt het comité ook niets goeds. 'De vooruitzichten voor de export blijven somber', zo meent Michael Harms, directeur van het comité. Hij verwacht dat de export zich stabiliseert. Daarnaast verwacht hij dat het handelstekort, dat nu is opgelopen naar ruim 22 miljard euro, zal afnemen. Dat zou komen doordat Duitsland minder energiegrondstoffen importeert vanuit Rusland.

Lees in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen