Internationaal23 jan '23 12:09Aangepast op 23 jan '23 12:32

Het einde van de Ostpolitik heet Leopard 2

Auteur: Mark van Harreveld

Duitsland staat op het punt zijn befaamde Ostpolitik ten aanzien van Rusland los te laten. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. De Duitse 'gedoogconstructie' dat het oogluikend toestaat dat Polen Leopard-tanks aan Kiev gaat leveren terwijl het zelf niet levert is volgens hem een eerste stap. 'Dit is de definitieve stap, er is geen weg terug.'

Dat Duitsland de levering van de Leopards zo lang traineerde zou aanvankelijk productie gerelateerd zijn: het kost immers een jaar om zo'n tank te bouwen. Daarom wordt gekozen voor een gedoogconstructie.
Dat Duitsland de levering van de Leopards zo lang traineerde zou aanvankelijk productie gerelateerd zijn: het kost immers een jaar om zo'n tank te bouwen. Daarom wordt gekozen voor een gedoogconstructie. (Photo by ABACA/Shutterstock )

Vanaf 1966 probeerde de toenmalige bondskanselier Willy Brandt ontspanning aan te brengen in de relaties met de communistische oosterburen en Moskou waarmee de Ostpolitik geboren was. Het jaar 2023 zal het einde daarvan markeren volgen Bernard Hammelburg: 'Dit is een enorme stap, dit zijn de zwaarste soort wapens. Daar hebben velen, Amerikanen en Duitsers, moeite mee. Dit is het laatste stukje dat ze loslaten van die traditionele Ostpolitik. Dit is de definitieve stap, er is geen weg meer terug.'

Westerse spagaat

Het Westen bevindt zich in een buitengewoon lastig parket: wel of geen zware tanks aan Kiev leveren. Ook Hammelburg benadrukt hoe groot het dilemma is: 'Als je het niet doet, dan heb je kans dat de Russen in dat voorjaarsoffensief winst gaat boeken. Dan heb je alle inzet voor niks gedaan.' Kortom, dan zouden alle eerdere militaire investeringen tevergeefs zijn geweest.

Lees ook | 'Duitsland sterk verdeeld over Leopards'

Anderzijds wordt Oekraïne nu voorzien van de zwaarst denkbare conventionele wapens. Tegenstanders daarvan wijzen op het gevaar dat Rusland dit als de existentiële dreiging van zijn territorium zal zien wat een nucleair conflict dichterbij brengt. Het is daarmee een keuze tussen twee kwaden.

Op de hoogte blijven van wat er speelt in Oost-Europa? Luister dan naar BNR Perestrojkast

Kaasschaaf

Dat Duitsland de levering van de Leopards zo lang traineerde zou aanvankelijk productie gerelateerd zijn: het kost immers een jaar om zo'n tank te bouwen. Daarom wordt gekozen voor een gedoogconstructie: er zijn zo'n 2.300 Leopard-tanks operationeel door heel Europa. Als Duitslands afnemers met de kaasschaaf door hun defensiebestand gaan, zou elk land een tiental tanks aan Kiev kunnen leveren wat de Oekraïners zo'n honderd tanks kan opleveren.

Lees ook | Geen Duits veto op Poolse levering Leopards

En dat is wat ze nodig hebben om het verwachte Russische voorjaarsoffensief op te vangen. 'En dat gaat uiteindelijk gebeuren.' Of de tanks op tijd komen? 'Dat is een goede vraag, die tank is immers een ingewikkeld apparaat. Het voordeel is dat ze uit voorraad komen, ze hoeven alleen verhuisd te worden. Misschien dat ze Oekraïners alvast kunnen uitnodigen om erop te komen trainen, het zou snel kunnen.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen