Internationaal24 jan '23 06:27Aangepast op 24 jan '23 08:43

Rusland plaatst luchtafweer op daken Moskou

Auteur: Mark van Harreveld

Op een aantal Moskouse daken staat sinds afgelopen week opeens luchtafweergeschut, ook bij het Ministerie van Defensie. Hoewel sommige bronnen zeggen dat de luchtafweer op het ministerie van Defensie er al sinds december staat, hoort Ruslandcorrespondent Joost Bosman van verschillende kanten dat het een nieuw fenomeen is. Een Kremlin-kritische politicoloog spreekt van een absoluut pr-verlies voor Poetin.

Russische S-400 anti-luchtafweerraketten op het Rode Plein in Moskou. Op een aantal Moskouse daken staan sinds afgelopen week opeens luchtafweergeschut, ook bij het Ministerie van Defensie. Hoewel sommige bronnen zeggen dat de luchtafweer op het ministerie van defensie er al sinds december staat, hoort Ruslandcorrespondent Joost Bosman van verschillende kanten dat het een nieuw fenomeen is.
Russische S-400 anti-luchtafweerraketten op het Rode Plein in Moskou. Op een aantal Moskouse daken staan sinds afgelopen week opeens luchtafweergeschut, ook bij het Ministerie van Defensie. Hoewel sommige bronnen zeggen dat de luchtafweer op het ministerie van defensie er al sinds december staat, hoort Ruslandcorrespondent Joost Bosman van verschillende kanten dat het een nieuw fenomeen is. (ANP / Associated Press / Alexander Zemlianichenko)

Sinds vorige week ziet Bosman overal filmpjes verschijnen van Moskouse daken waar luchtafweer wordt opgetuigd. 'Dat is vrij nieuw.' Volgens Bosman heeft de nieuwe ontwikkeling ermee te maken dat Oekraïne Russische doelen heeft geraakt in de regio Saratov en Ryazam. Daar werden vliegvelden met drones bestookt op 700 kilometer afstand van de Oekraïense grens. 'Oekraïne heeft nu een raket die meer dan duizend kilometer kan vliegen, dan ligt Moskou binnen handbereik.'

Lees ook | 'Oekraïne kan onderuit gaan als ze niet tijdig tanks krijgen'

Er wordt echter ook gezegd dat het plaatsen van luchtafweer een manier van de Russische regering is om te laten zien dat het Moskou menens is met de oorlog in Oekraïne. Bosman sprak een Kremlinkritische politicoloog en voormalig adviseur van het Kremlin die het een groot pr-verlies noemt voor Poetin.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen