Internationaal24 jan '23 19:33

Duitsland stemt in met leveren Leopard 2-tanks aan Oekraïne; Nederland denkt na

Auteur: ANP

Duitsland geeft Polen en andere landen toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne en gaat de tanks ook zelf sturen, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Duitsland geeft Polen en andere landen toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne en gaat de tanks ook zelf sturen, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.
Duitsland geeft Polen en andere landen toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne en gaat de tanks ook zelf sturen, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. (ABACA)

De Duitse regering heeft het besluit nog niet bevestigd. Aan het besluit gingen dagenlange gesprekken tussen Duitsland en zijn militaire partners vooraf. Onduidelijk is nog of ook Nederland tanks gaat leveren. Nederland zou achttien van Duitsland geleaste Leopard-tanks hebben aangeboden, meldt de krant Frankfurter Allgemeine. 'We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken', zei premier Mark Rutte dinsdag in een interview met de krant.

Lees ook | Waarom Oekraïne de Leopard 2-tanks wil, maar het Westen huiverig blijft

Polen vroeg Duitsland maandag of het in Duitsland gefabriceerde tanks van het type Leopard-2 mag leveren aan Oekraïne. Ook Finland en Portugal staan op de nominatie om tanks te leveren aan Oekraïne.

Vastgelopen

De Oekraïense leider Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij die gevechtsvoertuigen wil hebben. Hij hoopt dat hij de vrijwel vastgelopen stellingenoorlog kan openbreken met de 74 ton zware Leopard 2-tanks. Hij heeft Duitsland ervan beschuldigd de levering van die tanks te dwarsbomen. Een aantal westerse landen zou ze graag snel leveren. Polen vroeg eerder dinsdag Berlijn formeel om toestemming om de tanks naar Oekraïne door te mogen sturen.

Nederlandse rol

Het kabinet is bereid na te denken over het leveren van moderne gevechtstanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne. 'Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit', laat een woordvoerder van minister-president Mark Rutte desgevraagd weten.

Nederland heeft geen tanks, maar leaset achttien Leopard 2-tanks van Duitsland. Tegen internationale media in Brussel zei Rutte eerder dinsdag dat dat ook betekent dat Nederland die tanks kan kopen en desnoods weggeven. Als dat zinvol zou zijn om samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen