Internationaal24 jan '23 21:15

Ook geheime documenten bij oud-vicepresident Mike Pence gevonden

Auteur: ANP

In het huis van voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence in de staat Indiana zijn geheime documenten aangetroffen, meldt nieuwszender CNN. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump.

In het huis van voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence in de staat Indiana zijn geheime documenten aangetroffen, meldt nieuwszender CNN. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump.
In het huis van voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence in de staat Indiana zijn geheime documenten aangetroffen, meldt nieuwszender CNN. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump. (ZUMAPRESS.com)

Ongeveer tien documenten zouden zijn gevonden door de advocaat van Pence, die de vondst vervolgens meldde aan het Nationaal Archief. De federale politie FBI en het ministerie van Justitie zijn een onderzoek gestart naar hoe de documenten in het privéonderkomen van Pence terecht zijn gekomen. Volgens bronnen had Pence aan zijn raadsman gevraagd een aantal dozen met documenten te doorzoeken op mogelijk geheime exemplaren. Onduidelijk is nog wat er in de documenten staat.

Actie ondernomen

Mogelijk ondernam Pence actie nadat de afgelopen weken in het kantoor en huis van de huidige president Joe Biden ook enkele tientallen geheime documenten waren gevonden. Die stamden uit de periode (2009-2017) dat Biden vicepresident van de VS was. Ook Biden maakte zelf melding van de vondst van de documenten.

Lees ook | Geheime documenten bij Biden: vierde keer alweer, ook Democraten worden het beu

In panden van oud-president Donald Trump werden vorig jaar bij invallen van de FBI ongeveer driehonderd geheime dossiers gevonden. Het ministerie van Justitie onderzoekt de zaak. Trump zou opzettelijk deze documenten na zijn presidentschap hebben meegenomen naar Florida vanuit Washington. Mogelijk bevatten de dossiers bij Trump nucleaire geheimen, meldden Amerikaanse media.

Gevolgen verzachten

De ontdekking bij Pence kan de mogelijk negatieve politieke gevolgen verzachten voor Biden, die Trump vorig najaar nog stevig had bekritiseerd op zijn omgang met geheim materiaal. Dat kwam Biden op beschuldigingen van hypocrisie te staan toen documenten in zijn voormalige kantoor en zijn garage werden gevonden. De kwestie is politiek gevoelig geworden voor Biden en Trump, die mogelijk tegenover elkaar komen te staan bij een presidentsverkiezingen in november 2024.

De prominente Republikeinse senator Lindsey Graham, een criticus van Biden en een bondgenoot van Trump is van mening dat de zaak onnodig wordt opgeblazen. De senator uit South-Carolina denkt dat geen van de drie opzettelijk probeerde de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

Lees ook | Tegenslag voor Trump: documenten Mar-a-Lago toch onderzocht

'Misschien classificeren we veel te veel documenten als geheim. Wat een politiek probleem werd voor de Republikeinen is nu een nationaal veiligheidsprobleem aan het worden,' aldus Graham.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen