Internationaal25 jan '23 20:10Aangepast op 25 jan '23 20:46

'De tijd van Panzer-Poker is voorbij'

Auteur: Myrthe Koopman

Nu de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft toegezegd dat Duitsland veertien Leopard 2-tanks gaat leveren, is de tijd van 'Panzer-Poker' voorbij. Dat stelt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Scholz noemt de levering van de Leopards de laatste stap en zegt dat er geen andere kaarten op tafel komen.'

'Panzer-Poker

'Lange tijd voelde het alsof de heren in de Duitse politiek met elkaar om de tafel zaten met de kaarten straks tegen de borst. Kaarten waarop onder andere stond of ze tanks gingen leveren aan Oekraïne. Maar nu liggen de kaarten volgens Scholz op tafel en wordt er geen 'Panzer-Poker' meer gespeeld', legt de Duitsland-correspondent uit.

Lees ook |Verenigde Staten sturen 31 Abrams-tanks naar Oekraïne

Duitsland heeft namelijk bij monde van Scholz bevestigd dat het veertien Leopard-tanks van het type 2A6 gaat leveren. Daarover is de regeringscoalitie dan ook eensgezind. Toch heeft het lang geduurd voordat het hoge woord er bij Scholz uit kwam. 'Er waren talloze momenten waarop de Duitse bondskanselier had kunnen zeggen dat de intentie om de tanks te sturen er was, maar het bleef stil', vertelt Marseille.

Kritiek

De reden voor het lange wachten is volgens de Duitsland-correspondent dat Scholz niets overhaast wilde doen. 'Duitsland had tot nu toe nog niet actief deelgenomen en dit is iets wat je principieel moet doen. Want als je eenmaal overstag bent, behoort het letterlijk tot je arsenaal. Daarnaast moest er ook praktisch worden gekeken of het mogelijk was om de tanks te sturen', licht Marseille toe.

lees ook |Levering Duitse tanks aan Oekraïne nog geen 'game changer'

Ondanks het feit dat grootste deel van de Duitse regeringspartijen achter de steun voor Oekraïne staat, is er ook een deel dat kritiek uit. Die kritiek komt met name uit de extreemlinkse en radicaal-rechtse hoek, ziet Marseille: 'Zo vindt bijvoorbeeld de AfD - een extreemrechtse partij- dat alles moet worden ingezet om een wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne te bereiken. Maar uiteindelijk hebben deze argumenten weinig gewicht in de schaal gelegd.'

In Duitsland heerst het sentiment dat de bevolking en de politiek Oekraïne wil steunen. Maar toch is er ook kritiek. (BNR/ Derk Marseille)
In Duitsland heerst het sentiment dat de bevolking en de politiek Oekraïne wil steunen. Maar toch is er ook kritiek. (BNR/ Derk Marseille) (BNR / Derk Marseille)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen