Internationaal26 jan '23 13:50Aangepast op 26 jan '23 14:42

Luchtwapens voor Oekraïne: stap te ver of noodzakelijke upgrade?

Auteur: Jasper Daams

Na de beloofde tankleveringen van Duitsland en de Verenigde Staten, vraagt de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn bondgenoten ook om luchtwapens. Dat is niet zonder risico's, zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Mocht de wens van Zelenski in vervulling gaan, dan krijgt Oekraïne meer mogelijkheden voor een offensief. En daar kleven risico's aan volgens Wijninga. 'Met een F-16 kun je bij wijze van spreken naar Moskou en die stad platgooien. Dat betekent dus dat, omdat je zo vrij kunt bewegen met een vliegtuig, je kans loopt dat de oorlog escaleert tot diep in Rusland. Dat is natuurlijk wat het Westen wil voorkomen.'

(Unsplash / Chandler Cruttenden)

Lees ook | Amerikaanse Abrams-tanks nog lang niet op Oekraïens slagveld te zien

Luchtruim

Het luchtruim kan een belangrijke rol spelen in het verloop van de oorlog. 'Oekraïne heeft eigenlijk geen luchtmacht om over naar huis te schrijven: veel te weinig en sterk verouderd. Daar hebben ze spaarzaam gebruik van gemaakt de afgelopen maanden. Ze missen een luchtwapen dat overwicht kan afdwingen boven het strijdtoneel, zodat ze daar vrijheid van beweging hebben en grondtroepen kunnen ondersteunen bij gevechten', zegt Wijninga.

Lees ook | Amerikanen sturen 31 Abrams-tanks naar Oekraïne

Het is niet voor het eerst dat Zelenski vraagt om luchtwapens. 'Vorig jaar is de levering van vliegtuigen door Polen afgewend, dat vonden we veel te vroeg. Nu lag het wel in de lijn der verwachting, dat als ze die tanks binnen zouden slepen, dat er een volgende wens zou komen', vertelt Wijninga.

Kernoorlog

Poetin dreigde eerder al kernwapens te gebruiken als het Westen in zijn ogen te ver zou gaan. Wijninga verwacht echter niet dat het zo ver zal komen, al houdt hij een slag om de arm. 'Je kunt het nooit helemaal uitsluiten. Maar een ding is zeker: als hij op die knop drukt is het einde verhaal. Dan gaat hij uiteindelijk ten onder, en dan blijft er van Moskou niet meer dan een rokende puinhoop over. Zijn belangrijkste beweegreden is het overleven van zijn regime, dus het is zo tegen zijn eigenbelang in om die stap te zetten, dat dat heel onwaarschijnlijk is.'

Lees ook | 'Het is nog niet het moment om te gaan onderhandelen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen