Internationaal25 jan '23 13:26

Spanje arresteert man die mogelijk bombrief naar Oekraïense ambassade stuurde

Auteur: Jorn Lucas

In Spanje is een man van opgepakt die eind vorig jaar een reeks bombrieven zou hebben gestuurd aan onder meer de Spaanse premier en aan de Oekraïense ambassade in Madrid. Die laatste brief ontplofte en een medewerker raakte daarbij gewond.

Het gaat om een 74-jarige gepensioneerde man, hij is opgepakt in zijn woonplaats Miranda de Ebro in het noorden van Spanje. Hij wordt verdacht van het sturen van zes bombrieven. Naast de ambassade van Oekraïne en de Spaanse premier, kregen ook de Amerikaanse ambassade, een wapenfabriek in Zaragoza en een militaire luchtmachtbasis nabij Madrid een pakketje.

In Spanje is een man van opgepakt die een reeks bombrieven zou hebben gestuurd aan onder meer de Oekraïense ambassade in Madrid.
In Spanje is een man van opgepakt die een reeks bombrieven zou hebben gestuurd aan onder meer de Oekraïense ambassade in Madrid. (ANP / AFP)

Oekraïne

De brieven werden tussen 24 november en 2 december vanuit Spanje verstuurd, de geadresseerden hadden allemaal een link hebben met de oorlog in Oekraïne. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken doet vooralsnog geen extra mededelingen dan dat er huiszoeking wordt gedaan in de woning van de verdachte.

Lees ook | Golf bombrieven teistert Spanje

Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten geloofden eerder dat een Russische paramilitaire groep RIM achter de actie zou zitten, zo schreef The New York Times eerder deze week. Deze Russian Imperial Movement stond in 2020 op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties door zijn ultranationalistische en racistische karakter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen