Internationaal25 jan '23 19:08Aangepast op 25 jan '23 20:23

Verenigde Staten sturen 31 Abrams-tanks naar Oekraïne

Auteurs: Myrthe Koopman en ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft toegezegd dat Amerika tanks naar Oekraïne stuurt voor de strijd tegen Rusland. Het gaat om 31 Abrams-tanks. De toezegging kwam nadat de Duitse bondskanselier Scholz eerder al overstag was gegaan om Leopard-tanks te sturen.

Veel steun

Biden benoemde tijdens zijn toespraak dat de VS met sturen van de tanks Rusland niet wil provoceren. Toch wil het Witte Huis dat risico lopen, stelt Amerika-correspondent Jan Postma, want ze gaan over op de levering van de tanks. De Amerikaanse president noemde daarnaast tijdens de speech veel van zijn bondgenoten en ook prees hij Duitsland voor het opvoeren van de militaire steun aan Oekraïne.

Lees ook | Levering Duitse tanks aan Oekraïne nog geen 'game changer'

Volgens Postma is er binnen de Verenigde Staten nog altijd een brede steun voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland: 'Je ziet nog steeds Oekraïense vlaggen op straat en je merkt het ook in het Congres, waar een grote meerderheid voorstander was van het sturen van de tanks. Wel is er een klein deel - met name bij extreemrechts- dat vindt dat er te veel geld naar Oekraïne gaat.'

Belangrijke stap

De Oekraïense president Zelensky noemt het sturen van de Abrams-tanks via Twitter 'een belangrijke stap op weg naar de overwinning.'

Tekst gaat verder onder tweet.

Abrams-tanks

De moderne Abrams-tanks zijn zwaar gepantserd en grotendeels vergelijkbaar met de Leopards die Duitsland stuurt. In de Verenigde Staten wordt vooral gewezen op logistieke problemen als reden om de tanks niet eerder te sturen. De Abrams rijden namelijk op kerosine in plaats van op diesel en zijn daardoor veel ingewikkelder in het onderhoud. Bovendien zijn ze lastiger te besturen. Volgens ambtenaren gaat het maanden duren om de tanks in Oekraïne te krijgen. De komende tijd wordt het Oekraïense leger getraind door de VS om te leren omgaan met de Abrams.

Lees ook | Waarom de Russen bang zijn voor westerse tanks

Volgens officiële cijfers hebben de VS ongeveer 6000 Abrams in bezit. Behalve Duitsland hebben ook Polen en Noorwegen toegezegd Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Meerdere Europese landen zouden eveneens leveringen overwegen, nu Berlijn toestemming heeft gegeven voor het doorsturen van de Leopards. Het Verenigd Koninkrijk stuurt veertien tanks van het type Challenger 2. Vlak voor de toespraak belde Biden nog met Scholz, maar ook met de Britse premier Rishi Sunak, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

 De Amerikaanse president Biden heeft toegezegd dat de VS 31 Abrams-tanks gaan leveren aan Oekraïne. (Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
De Amerikaanse president Biden heeft toegezegd dat de VS 31 Abrams-tanks gaan leveren aan Oekraïne. (Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP) (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen