
Hoe ver gaat de politieke steun voor wapens aan Oekraïne?
21:15 | Na Patriot-luchtafweergeschut gaat Nederland ook bijdragen aan de levering van tanks aan Oekraïne. In welke vorm is nog niet bekend, maar er wordt inmiddels ook openlijk gesproken over de levering van F16-gevechtsvliegtuigen. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid het sturen van tanks te steunen, maar er zijn ook vragen.
Lees ook | Hoe ver gaat de politieke steun voor wapens aan Oekraïne?
Canada gaat vier Leopards leveren
19:30 | Canada gaat vier Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne, zegt de Canadese minister van Defensie Anita Anand donderdag. Het besluit volgt nadat Duitsland eerder deze week bekendmaakte andere landen toe te staan de tanks van Duitse makelij te exporteren.
'Deze donatie, gecombineerd met de bijdragen van bondgenoten en partners, zullen de strijdkrachten van Oekraïne aanzienlijk helpen in hun verdediging tegen de Russische invasie', vertelde Anand tegen de pers. 'De vier tanks zijn gevechtsklaar en zullen de komende weken worden ingezet.'
Meerdere landen gaan tanks leveren aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Duitsland levert zelf veertien Leopard 2-tanks, net als Polen. De Verenigde Staten geven 31 Abrams-tanks en het Verenigd Koninkrijk besloot eerder al Challenger 2-tanks te sturen. Deze moeten eind maart worden geleverd. Vanaf volgende week worden Oekraïense soldaten door de Britten opgeleid om de Challenger te gebruiken.
Ook Spanje is van plan Leopard-tanks te sturen, maar volgens de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles moeten deze eerst gerepareerd worden. Premier Rutte zei eerder dat Nederland nadenkt over het leveren van Leopard 2-tanks. Nederland leaset achttien van die tanks van Duitsland.
Zelenski weigert nog steeds gesprek met Poetin
19:15 | Na een dag van nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne, een dag na de aankondiging dat het westen tanks zullen gaan sturen, lijken vredesbesprekingen tussen beide landen verder dan ooit. 'Dit is buitengewoon angstaanjagend.'
Lees ook | Waarom Zelenski nog steeds weigert om met Poetin te praten
EU bespreekt prijsplafond Russische diesel
19:00 | De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De sanctiemaatregel vanwege de oorlog in Oekraïne zou op 5 februari moeten ingaan, zoals is afgesproken met de G7-landen.
De nieuwe maatregel volgt op een prijsplafond van 60 dollar (55 euro) per vat ruwe olie dat de 27 EU-landen en de G7, een bondgenootschap van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, op 5 december instelden. Daarmee willen ze de Russische inkomsten uit de export van olie terugdringen zonder de olievoorziening wereldwijd te verstoren.
Volgens persbureau Reuters stelt de Europese Commissie nu voor een maximumprijs te hanteren van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie. Volgens andere bronnen is er echter nog geen formeel getal gedeeld met alle lidstaten.
Voor beide sanctiemaatregelen geldt dat westerse verzekeringsmaatschappijen en rederijen is verboden ladingen Russische ruwe olie en olieproducten te verzekeren of te vervoeren, tenzij ze aan of onder het vastgestelde prijsplafond zijn gekocht. Westerse verzekeraars en reders hebben een belangrijke rol in deze handel.
Nieuwe Amerikaanse sancties
17:00 | De Verenigde Staten hebben aanvullende sancties opgelegd aan het Russische particuliere militaire bedrijf de Wagner Group. 'Wagner heeft zich schuldig gemaakt aan een aanhoudend patroon van ernstige criminele activiteiten, waaronder massa-executies, verkrachtingen, ontvoeringen van kinderen en fysiek misbruik in het Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Mali', zeggen Amerikaanse functionarissen.
Met de sancties worden alle Amerikaanse activa die Wagner mogelijk heeft bevroren. Ook worden Amerikanen verboden om geld, goederen of diensten aan de groep te verstrekken.
Volgens Amerika word en de activiteiten van de Wagner Group ondersteund door verschillende organisaties, zoals de in Rusland gevestigde Joint Stock Company Terra Tech en de in China gevestigde Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD.
'Biden naar Europa'
16:15 | De Amerikaanse president Joe Biden maakt mogelijk volgende maand een reis naar Europa maken. Dat melden verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender NBC. Het bezoek zou samenvallen met de eerste verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne.
Meerdere doden bij Russische luchtaanvallen
16:10 | Bij Russische luchtaanvallen in Oekraïne op donderdag zijn meerdere doden gevallen. Oekraïense hulpdiensten melden elf doden en zeker elf gewonden.
Rusland voerde in de vroege ochtend luchtaanvallen uit op delen van Oekraïne. Deze waren voornamelijk op energie-installaties gericht. In totaal werden elf regio's getroffen. De aanvallen zijn volgens Kiev grotendeels afgeweerd. De Oekraïense luchtverdediging haalde 47 van de 55 raketten neer, zei topgeneraal Valeri Zaloezjny op Telegram.
Moskou gebruikte onder meer de hypersonische Kinzhal-raket, aldus generaal Zaloezjny. Rusland heeft volgens Oekraïne strategische bommenwerpers ingezet en ook vanaf zee raketten afgevuurd. In de regio Mykolajiv werden twee raketten gespot, zei de gouverneur op Telegram.
Moskou: EU voedt confrontatie met missie Armenië
15:47 | De waarnemers van de Europese Unie die bij de instabiele grens tussen Armenië met Azerbeidzjan gaan patrouilleren, wakkeren volgens Rusland de spanningen in de regio aan. Hun aanwezigheid zal 'de geopolitieke confrontatie in de regio alleen maar aanwakkeren en de huidige tegenstellingen verergeren', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.
De civiele EU-missie moet een bijdrage leveren aan de bemiddelingspogingen van EU-president Charles Michel, die probeert de strijd te sussen. Die gaat met name over de enclave Nagorno-Karabach. Armenië, dat traditioneel steun krijgt van Rusland maar zich de laatste tijd beklaagt over een gebrek daaraan, voelt zich bedreigd door buurland Azerbeidzjan. Armenië is de onderliggende partij en heeft al stukken grondgebied moeten afstaan.
De regering in de Armeense hoofdstad Jerevan vindt dat Rusland zijn rol als vredeshandhaver niet goed vervult, en vroeg daarom de EU een missie te sturen. EU-buitenlandchef Josep Borrell sprak deze week van 'een nieuwe fase in de betrokkenheid van de EU bij de zuidelijke Kaukasus'. Eind vorig jaar waren er al kortstondig enkele tientallen EU-waarnemers in Armenië gestationeerd.
De timing van de boodschap uit Moskou lijkt niet op toeval te berusten. Eerder vandaag noemde het Kremlin de tanklevering van de VS en Duitsland aan Oekraïne al 'directe betrokkenheid bij het conflict.'
Lees ook | Hongersnood, gas en Rusland: de vergeten oorlog in Azerbeidzjan
Denemarken wil dienstplicht voor vrouwen
15:00 | Denemarken wil de militaire dienstplicht invoeren voor vrouwen. Deense media melden dat hier een regeringsmeerderheid voor is. Denemarken besloot vorige week om een nieuw artilleriesysteem te leveren aan Oekraïne, dit lokte een debat uit in het land uit angst dat de eigen verdediging kwetsbaar zou worden. Minister Ellemann-Jensen heeft gezegd dat Denemarken voorlopig geen plannen heeft om Oekraïne van zijn Leopard-tanks te voorzien.
In Denemarken krijgen tegenwoordig alle mannen een oproep voor het leger wanneer ze 18 worden. In de meeste gevallen dienen zij vier maanden in het leger. Ook vrouwen ontvangen een uitnodigingsbrief, maar aanmelding is voor hen tot nu toe nog vrijwillig. De plannen voor een dienstplicht kunnen rekenen op steun van verschillende vrouwenorganisaties en komt op het moment dat Denemarken en veel andere Europese landen de steun aan Oekraïne opvoeren in de oorlog tegen Rusland.
De Deense minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen kondigde het plan aan nadat er kritiek was gekomen vanuit de NAVO op het Scandinavische land. In een rapport schrijft het militaire bondgenootschap dat Denemarken te weinig investeert in zijn leger. Er wordt vooral te weinig geld gestoken in de landmacht en de marine. Het NAVO-rapport werd opgesteld voordat Denemarken bekendmaakte de defensie-uitgaven fors te willen verhogen om te voldoen aan de NAVO-norm. Lidstaten hebben afgesproken 2 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie.
Defensieminister VK: Britse Challenger-tanks eind maart in Oekraïne
13:33 | Groot-Brittannië hoopt dat zijn Challenger-tanks eind maart in Oekraïne aankomen, zei minister van Defensie Alex Chalk donderdag in een verklaring aan het parlement.
'De bedoeling is dat het eind maart zal zijn', zei hij in antwoord op een vraag wanneer de tanks zouden arriveren.
Oekraïense luchtafweer haalt 47 van 55 raketten neer
12:30 | De Oekraïense luchtverdediging heeft 47 van de 55 raketten neergeschoten die Rusland op Oekraïne heeft afgevuurd, heeft de hoogste generaal van het land donderdag gezegd.
Reuters meldt dat Moskou onder meer de Kh-47 Kinzhal hypersonische raket gebruikte, zei generaal Valery Zaluzhny op zijn Telegram-kanaal. Twintig van de inkomende raketten werden neergeschoten rond het gebied van de hoofdstad Kiev, voegde hij eraan toe.
'Het doel van de Russen blijft onveranderd: psychologische druk op de Oekraïners en de vernietiging van kritieke infrastructuur', schreef hij. 'Maar we zijn niet te breken!'
De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne noemt de Russische raketaanvallen van vanochtend 'weer een wrede aanval' en een 'strategische mislukking'.
Duitse Defensieminister spreekt volgende week met wapenindustrie
10:45 | De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius begint volgende week al besprekingen met de defensie-industrie om de wapenaankopen te versnellen en de levering van munitie op te voeren. 'Mijn belangrijkste taak is nu om gesprekken aan te knopen met de defensie-industrie om de aanschaftermijnen aanzienlijk te verkorten', zei hij volgens Reuters tegen journalisten tijdens een militaire oefening in Altengrabow, Oost-Duitsland.
'Als je naar munitie kijkt, is er ook de kwestie van de hoeveelheid. Dit is een ander onderwerp dat ik in mijn gesprekken met de defensie-industrie aan de orde zal stellen, waarschijnlijk al volgende week als het schema het toelaat', voegde hij eraan toe.
Kremlin: sturen tanks is toenemende 'directe betrokkenheid bij het conflict' van VS en NAVO
10:35 | Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov heeft vandaag gezegd dat Moskou het sturen van tanks naar Oekraïne ziet als 'directe betrokkenheid bij het conflict'.
Tijdens zijn dagelijkse persgesprek vertelde Peskov journalisten, aldus de BBC:
'Er komen voortdurend verklaringen uit Europese hoofdsteden en uit Washington dat het sturen van verschillende wapensystemen, waaronder tanks, naar Oekraïne op geen enkele manier betekent dat deze landen of de NAVO betrokken zijn bij de vijandelijkheden die in Oekraïne plaatsvinden. Wij zijn het daar absoluut niet mee eens. In Moskou wordt alles wat het bondgenootschap en de genoemde hoofdsteden doen, gezien als directe betrokkenheid bij het conflict. We zien dat die betrokkenheid toeneemt.'
Energie-infrastructuur in Odesa beschadigd, geen gewonden, na raketaanval
10:10 | Een golf van Russische raketaanvallen heeft donderdag energie-infrastructuur beschadigd in de zuidelijke havenstad Odesa in Oekraïne, aldus het militaire bestuur van het district Odesa op Telegram. Reuters meldt dat er geen gewonden zijn gevallen volgens de autoriteit.
Duitser gearresteerd voor spionage Rusland
10:15 | Een Duitse burger is op de luchthaven van München gearresteerd op verdenking van verraad omdat hij inlichtingen zou hebben doorgespeeld aan Rusland, aldus het openbaar ministerie op donderdag. Reuters meldt dat de man op zondag bij aankomst in Duitsland vanuit de Verenigde Staten werd gearresteerd, aldus de openbare aanklager in een verklaring. Hij zou samen hebben gewerkt met een medewerker van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst (BND) die in december werd gearresteerd op verdenking van spionage voor Rusland.
Raketten op Kiev
09:00 | Het stadsbestuur van Kiev heeft gemeld dat 15 kruisraketten die op weg waren naar de hoofdstad van Oekraïne zijn neergeschoten door de luchtverdediging, aldus Suspilne, de Oekraïense staatsomroep. Toch meldt de burgemeester van Kiev Vitali Klitschko dat er explosies in de stad gehoord zijn.
Slowakije draagt geen Leopard 2-tanks over aan Oekraïne
08:50 | Slowakije houdt de Leopard 2-tanks die land heeft ontvangen voor de eigen strijdkrachten. Defensieminister Jaroslav Nad beklemtoonde dat het land die tanks heeft gekregen in ruil voor ander materiaal dat het al aan Oekraïne heeft afgestaan. Het gaat met name om BMP-1-gevechtsvoertuigen voor de infanterie uit de tijd van de Sovjet-Unie die ook op grote schaal in het toenmalige Tsjecho-Slowakije werden gemaakt.
Slowakije heeft nog meer wapens uit de Sovjet-Unie zoals de T-72-tank. Minister Nad zei dat hij best bereid is die aan Oekraïne af te staan, maar dan moet Slowakije er andere tanks voor terug krijgen. Oekraïne heeft vooralsnog voornamelijk tanks die in de Sovjet-Unie zijn ontwikkeld. De regering in Kiev wil de krachtige Duitse Leopard 2-tanks en kreeg woensdag te horen dat Duitsland daarmee akkoord is en dat tanks van dat type aan Oekraïne geleverd gaan worden door verscheidene landen.
De VS hebben bovendien Oekraïne 31 tanks van het type Abrams M1 toegezegd. Eerder weigerde Washington dat omdat de tanks door hun speciale brandstof, bediening en onderhoud niet geschikt voor Oekraïne zouden zijn, maar woensdag werd toch besloten de tanks te leveren.
De Poolse regering heeft donderdag laten weten dat ze voor het leger deze lente 58 Abrams-tanks ontvangt.
Oekraïne: luchtalarm gaat af in grootste gedeelte van het land
07:01 | Oekraïne verklaart dat in het grootste deel van het land het luchtalarm afgaat. Autoriteiten waarschuwen voor mogelijke raketaanval.
Zelenski wil VN-actie tegen vermeende Russische deportaties
04:54 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft er bij de VN op aangedrongen te helpen bij het vinden van een oplossing voor de deportaties naar Rusland van duizenden volwassenen en kinderen, die volgens Oekraïne sinds het begin van de elf maanden durende oorlog gebeuren. Zelenski sprak woensdag met de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi.
'De discussie ging vooral over onze mensen die de bezetters naar Rusland hebben gedeporteerd', zei Zelenski in zijn nachtelijke videotoespraak over het gesprek dat hij gevoerd had met Grandi. 'Dit zijn volwassenen, dit zijn onze kinderen. Er is een mechanisme nodig om mensen te beschermen en terug te brengen en om iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan deportaties ter verantwoording te roepen. Ik ben er zeker van dat de VN-instellingen leiderschap kunnen tonen bij het oplossen van deze kwestie.'
Oekraïne ageert al maanden tegen vermeende massale deportaties van Oekraïners door Rusland, vaak naar afgelegen Russische gebieden op duizenden kilometers van Oekraïne. Volgens Zelenski nemen de Russen vluchtelingen gevangen en dwingen ze hen het Russische staatsburgerschap aan te nemen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, veroordeelde het Russische beleid al eens als 'door de staat georganiseerde ontvoering van kinderen'. Oekraïense mensenrechtenadvocaten spreken van de mogelijke deportatie van honderdduizenden burgers.
Moskou ontkent niet dat er sinds de invasie massabewegingen zijn van Oekraïne naar Rusland, maar omschrijft deze als evacuaties, die veelal vrijwillig gebeuren. Het land ontkent elke suggestie van mishandeling of onwettige bedoelingen.