
In heel Oekraïne gingen op donderdagochtend opnieuw de luchtalarmen af. Uiteindelijk wist het luchtafweergeschut 47 van de 55 raketten neer te halen. Maar in Kiev waren toch luide explosies te horen en is sprake van al zeker een dode en meerdere gewonden.
'Je kon verwachten dat het Kremlin op de een of andere manier van zich zou laten horen', reageert Hammelburg. Hij verwijst naar het akkoord van de VS en verschillende Europese landen om tanks naar het front te sturen. 'Dit lijkt sterk op een wraakactie. Zeker omdat niet het front werd geviseerd, maar wel grote steden als Kiev en Charkov.'
Lees ook | Luchtwapens voor Oekraïne: stap te ver of noodzakelijke upgrade?
Opmerkelijk: bij de aanval werden voor het eerst enkele hypersonische Kinzhal-raketten afgevuurd. 'We hadden daar al veel over gehoord, maar we hadden ze nog niet gezien', aldus Hammelburg. 'Die raketten kunnen tweeduizend kilometer ver vliegen met een snelheid vele malen groter dan die van het geluid. Ze zijn heel moeilijk uit de lucht te schieten.
Gevechtsvliegtuigen geen taboe
Intussen woedt in Europa en de VS de discussie of we nog een stapje verder moeten gaan en gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne moeten leveren. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft al gezegd dat de levering van F-16's geen taboe mag zijn. Al is daarbij het probleem dat de Oekraïense luchtmacht niet getraind is om met die toestellen te vliegen.
Volgens Hammelburg zouden de F-16's daarom niet naar het front gaan, maar wel naar een land uit het voormalige Oostblok, zoals Polen of Tsjechië. Die landen hebben nog MIG-straaljagers waar Oekraïners wel mee overweg kunnen. Die kunnen ze dan aan Kiev doorspelen en zelf door de F-16's vervangen.