Internationaal26 jan '23 20:58

Hebben Clinton, Bush en Obama ook nog documenten liggen?

Auteur: ANP

Het Amerikaanse Nationaal Archief heeft de voormalige presidenten Bill Clinton, George Bush en Barack Obama verzocht om na te gaan of er nog geheime regeringsdocumenten in hun bezit zijn. Het verzoek komt nadat er zowel bij president Joe Biden, voormalig president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence geheime papieren zijn gevonden.

Het archief heeft het verzoek per brief gestuurd naar de laatste zes presidenten en hun vicepresidenten. In de brief, die is gelezen door CNN, worden de ex-staatshoofden opgeroepen om nog eens in hun persoonlijke archief te kijken of daar niet "per ongeluk" presidentiële verslagen terecht zijn gekomen.

Bill Clinton, George Bush en Barack Obama is verzocht om na te gaan of er nog geheime regeringsdocumenten in hun bezit zijn.
Bill Clinton, George Bush en Barack Obama is verzocht om na te gaan of er nog geheime regeringsdocumenten in hun bezit zijn. (ANP / Associated Press)

De 98-jarige president Jimmy Carter heeft de brief niet gekregen, omdat de wetgeving over het inleveren van presidentiële documenten tijdens zijn presidentschap nog niet gold. Carter tekende de Presidential Records Act, maar die is pas na zijn termijn van kracht geworden. De brief is wel gestuurd naar vertegenwoordigers van de overleden presidenten Ronald Reagan en George Bush sr.

Lees ook | Geheime documenten bij Biden: vierde keer alweer, ook Democraten worden het beu

FBI

Afgelopen week werden geheime documenten gevonden bij vicepresident Pence, nadat eerder al verslagen waren aangetroffen in de woning en het privékantoor van de huidige president Joe Biden, uit zijn tijd als vicepresident van Obama. Bij Trump deed de FBI zelfs een inval om de ruim driehonderd geheime documenten die hij mee naar huis nam weer in te nemen. Alle drie hebben nu ook de brief van het Nationaal Archief ontvangen om te controleren of er nog geheime documenten in hun huis liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen