Internationaal27 jan '23 15:09

Britse kabinet niet somber over economie: Brexit biedt kansen

Auteur: ANP

De Brexit heeft een nieuwe periode van groei ingeluid voor de Britse economie, stelt de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt. Hij wil de kansen die de Brexit biedt aangrijpen om de inflatie in het land aan te pakken en daarmee de gestegen kosten voor levensonderhoud voor de Britten. De 'somberheid' over een door economen gemelde recessie wees hij van de hand.

De Brexit heeft een nieuwe periode van groei ingeluid voor de Britse economie, stelt de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt.
De Brexit heeft een nieuwe periode van groei ingeluid voor de Britse economie, stelt de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt. (ANP / Alamy Limited)

Groei

'Een deel van de somberheid is gebaseerd op statistieken die niet het hele plaatje weergeven', aldus Hunt in een speech in aanloop naar de presentatie van de begroting in maart. De economie van Groot-Brittannië zou juist even snel zijn gegroeid als die van Duitsland, de grootste economie van Europa. 'Zoals elk G7-land was onze groei in de jaren na de financiële crisis trager dan in de jaren ervoor. Maar sinds 2010 is het Verenigd Koninkrijk sneller gegroeid dan Frankrijk, Japan en Italië', concludeert Hunt.

Recessie

Maar verscheidene economen concluderen dat de Brexit heeft bijgedragen aan de recente zwakke prestaties van Groot-Brittannië op het gebied van bedrijfsinvesteringen, handel en de economische groei. Ook de hoge inflatie in het land speelt een rol, die met ruim 10 procent het hoogste niveau in veertig jaar tijd nadert. De Bank of England en de begrotingswaakhond van de Britse regering menen dat er al een recessie gaande is.

Lees ook | Britse economie presteert beter dan verwacht, maar wacht een moeilijke tijd

Om de Brexit-gevolgen de baas te blijven, moet er volgens Hunt daarom op korte termijn worden gekeken naar de gevolgen ervan voor het Britse bedrijfsleven. Bijvoorbeeld als het gaat om vertragingen aan de grens, bureaucratie en personeelstekorten. 'Het is een grote verandering in onze economische betrekkingen met onze naaste buren, en natuurlijk moeten die worden aangepast en natuurlijk is er enige verstoring op korte termijn', merkte hij op. Tot zover de problemen. 'Ik denk dat het helemaal verkeerd is om ons alleen daarop te richten', zegt Hunt. 'Ons plan voor groei wordt noodzakelijk gemaakt, gestimuleerd en mogelijk gemaakt door Brexit.'

Lees ook | Waarom deze zakenbank Londen de rug toekeert


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen