Internationaal26 jan '23 18:56

Waarom Zelenski nog steeds weigert om met Poetin te praten

Auteur: Jorn Lucas

Na een dag van nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne, een dag na de aankondiging dat het westen tanks zullen gaan sturen, lijken vredesbesprekingen tussen beide landen verder dan ooit. 'Dit is buitengewoon angstaanjagend.'

Bij Russische luchtaanvallen zijn donderdag meerdere doden gevallen. De Oekraïense hulpdiensten melden elf doden en zeker elf gewonden. De aanvallen waren voornamelijk gericht op energie-installaties, al zou een groot deel van de aanvallen zijn afgeweerd. De Oekraïense luchtverdediging zou volgens topgeneraal Valeri Zaloezjny 47 van de 55 raketten hebben neergehaald.

Lees ook | 'Nieuwe golf van raketten is wraakactie van Poetin'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Na een dag van nieuwe Russische aanvallen lijken vredesbesprekingen tussen beide landen verder dan ooit.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Na een dag van nieuwe Russische aanvallen lijken vredesbesprekingen tussen beide landen verder dan ooit. (ANP / EPA)

Erkenning

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vandaag opnieuw duidelijk gemaakt dat hij niet met Rusland wil onderhandelen. In een vraaggesprek met de Britse nieuwszender SkyNews zei de Oekraïense president dat vredesgesprekken enkel mogelijk zijn als het Russische leger zich uit Oekraïne terugtrekt. De situatie kan alleen opgelost worden als Poetin toegeeft dat hij fouten heeft gemaakt en als er een nieuwe leider in Moskou komt, vindt Zelenski. 'Alleen dan kan de situatie opgelost worden', zei hij.

Zelenski en Poetin spraken elkaar voor het laatst voor de oorlog. Daarover zegt Zelenski bij SkyNews: 'Ik heb toen een man gezien die het ene zegt en dan het andere doet.' De Oekraïense leider zegt verder zeker te weten dat de invasie voor Poetin slechts de eerste stap is. Na de invasie is Poetin voor Zelenski 'niet meer relevant'.

Profiel | Volodimir Zelenski, de komiek die Napoleon werd

'Angstaanjagend'

Dat Zelenski een gesprek met Poetin zo duidelijk afwijst, is 'begrijpelijk en tegelijkertijd angstaanjagend', zegt Laurien Crump, onderzoeker internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. 'Dat betekent dat er geen andere uitweg is dan doorvechten tot het bittere einde.' Daarmee is de kans op gesprekken onder internationale druk ook 'onwaarschijnlijk', zegt Crump. 'Zolang er wapens worden geleverd, kan Zelenski blijven vechten.'

Het Kremlin zegt inmiddels dat het Westen meedoet aan de oorlog nu besloten is om moderne tanks te leveren aan Oekraïne. Volgens een vertrouweling van president Poetin zorgen de VS en de NAVO daarmee ook voor verlenging van die oorlog. Wederom een 'logische en zorgwekkende' reactie, volgens Crump. 'Tot nu zijn er met name wapens geleverd waarmee Oekraïne zich kan verdedigen. Maar deze tanks zijn echt offensieve wapens bedoeld om de Russen aan te vallen.' Daarmee zijn de uitspraken van de Russen 'lastig te ontkennen'.

Lees ook | 'Oekraïne kan onderuit gaan als ze niet tijdig tanks krijgen'

Nucleaire dreiging

De Russische topdiplomaat Konstantin Gavrilov waarschuwde vandaag ook dat 'de westerse sponsors van het militaire apparaat van Kiev geen nucleaire provocaties moeten aanwakkeren'. Volgens Gavrilov kunnen de toegezegde Leopard 2-, Bradley- en Marder-tanks bewapend worden met speciale projectielen waarvan de springkop uranium bevat.

Een nucleaire dreiging is volgens Crump 'onwaarschijnlijk' op dit moment, maar het Westen moet wel 'oppassen'. 'Als straks met die tanks Russisch grondgebied wordt binnengevallen, en volgens Rusland dan ook de Krim en de Donbas, dan moeten we oppassen dat de Russen zich niet teveel in het nauw gedreven voelen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen