Internationaal27 jan '23 10:10

Spaanse economie groeit meer dan verwacht

Auteur: Jorn Lucas

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal harder gegroeid dan verwacht. Volgens analisten ligt de op drie na grootste economie van de eurozone op schema om een ​​recessie te voorkomen.

Volgens gegevens van statistiekbureau INE is de productie in het tweede kwartaal met 0,2 procent gestegen, waar analisten uitgingen van 0,1 procent. Op jaarbasis groeide de economie vorig jaar met 5,5 procent.

De Spaanse premier Sánchez en economie-minister Calviño. De Spaanse economie is in het laatste kwartaal harder gegroeid dan verwacht.
De Spaanse premier Sánchez en economie-minister Calviño. De Spaanse economie is in het laatste kwartaal harder gegroeid dan verwacht. (ANP / Associated Press)

Lees ook | Werkloosheid Spanje naar laagste niveau in 15 jaar

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft miljarden euro's in de economie geïnvesteerd om de inflatie te beheersen en huishoudens en bedrijven te beschermen tegen de gestegen kosten en inflatie. De inflatie in Spanje is een van de laagste in de eurozone, voor dit jaar wordt een groei van slechts 1,1 procent verwacht.

Lees ook | Spanje maakt zich op voor jaar vol verkiezingen, en voorzitterschap van EU

Verkiezingen

De goede economische cijfers zijn een opsteker voor Sánchez. Later dit jaar wil hij herkozen worden tijdens de landelijke verkiezingen. In de peilingen is het nek-aan-nek met de grootste oppositiepartij PP, die ook het extreemrechtse VOX ziet oprukken.

Lees ook | Duizenden Spanjaarden de straat op voor anti-overheidsprotest


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen