Internationaal30 jan '23 13:40

China waarschuwt VS: niet nog een Taiwan-reis

Auteur: ANP

China heeft de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy gewaarschuwd om geen bezoek te brengen aan Taiwan, zoals zijn voorganger Nancy Pelosi deed.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat 'bepaalde mensen in de Verenigde Staten' zich aan het 'Een-Chinabeleid' moeten houden, dat betekent dat Taiwan deel is van China.

Lees ook | Amerikaanse generaal waarschuwt voor oorlog met China in 2025

China heeft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gewaarschuwd om geen bezoek te brengen aan Taiwan.
China heeft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gewaarschuwd om geen bezoek te brengen aan Taiwan. (ANP / Associated Press)

Niet bij naam

De woordvoerder noemde McCarthy niet bij naam, maar reageerde op een vraag over de Huis-voorzitter. Amerikaanse media berichtten afgelopen week dat een bezoek van McCarthy aan Taiwan in de maak is. Hij zou dit voorjaar de eilandstaat willen bezoeken, in navolging van zijn Democratische voorganger Pelosi.

Lees ook | 'Niemand durft Taiwan écht te steunen'

Toen Pelosi afgelopen zomer Taiwan bezocht wekte dat de woede van Beijing, dat reageerde met grootschalige militaire oefeningen rond het eiland. Ze was de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus die Taiwan bezocht in tientallen jaren. McCarthy sprak zijn steun uit voor Pelosi en kondigde aan dat hij dezelfde reis zou maken als hij verkozen zou worden tot voorzitter.

De Verenigde Staten hebben formeel al meer dan veertig jaar geen banden meer met Taiwan, omdat het land de relatie met Beijing wilde verbeteren, maar Washington wil voorkomen dat China het eiland binnenvalt. De buitenlandwoordvoerder zei niet hoe China zou reageren op een bezoek van McCarthy aan Taiwan. Volgens China moeten de Amerikanen 'stoppen met acties die de basisprincipes van de internationale betrekkingen schenden'.

Tekst gaat verder onder de tweet

Lees ook | 'China bereidt confrontatie voor; wantrouwen niet goed'

Japan

Illustratief voor de toenemende spanningen in het gebied is het nieuws dat de Chinese kustwacht Japanse schepen heeft weggejaagd uit de wateren rond betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Beide landen claimen de eilanden, die al lange tijd een problematische rol spelen in de onderlinge betrekkingen.

China noemt de eilanden Diaoyu terwijl Japan ze Senkaku noemt. Volgens de Chinese kustwacht waren vijf Japanse schepen illegaal de territoriale wateren van de Diaoyu-eilanden binnengevaren voordat ze werden weggejaagd.

'We dringen er bij de Japanse zijde op aan om onmiddellijk alle illegale activiteiten in deze wateren te stoppen en ervoor te zorgen dat soortgelijke incidenten niet meer gebeuren', zei een kustwachtwoordvoerder volgens staatsomroep CCTV.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen