Internationaal29 jan '23 14:19

Iran: militaire fabriek geraakt door drone

Auteurs: ANP en Jasper Daams

Een Iraanse fabriek voor de militaire industrie in de buurt van Isfahan is geraakt door een droneaanval, meldt het Iraanse ministerie van Defensie. Een luchtafweersysteem vernietigde één drone en twee andere ontploften, aldus het ministerie. Er zijn geen slachtoffers gevallen en de drones veroorzaakten alleen schade aan het dak van de fabriek, waar volgens het Iraanse persbureau IRNA munitie wordt gemaakt.

Screenshot van de videobeelden op sociale media
Screenshot van de videobeelden op sociale media (ANP / AFP)

Videobeelden die door getuigen op sociale media zijn geplaatst, tonen een grote explosie in de nachtelijke hemel boven de militaire faciliteit, die aan een hoofdweg in de provincie Isfahan ligt. Verschillende Iraanse nucleaire faciliteiten bevinden zich in Isfahan, onder meer in Natanz, het middelpunt van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. Er zijn de afgelopen jaren wel meer explosies en branden geweest rond Iraanse militaire, nucleaire en industriële faciliteiten.

Israël

Het is nog onduidelijk wie achter de aanval zat. Iran heeft in het verleden aartsvijand Israël beschuldigd van het plannen en uitvoeren van aanvallen met behulp van agenten op Iraans grondgebied. In juli zei Teheran dat het een sabotageteam had gearresteerd dat bestond uit Koerdische militanten die voor Israël werkten en die van plan waren een 'gevoelig' defensie-industriecentrum in Isfahan op te blazen.

Lees ook | Israël versterkt aanwezigheid leger op Westelijke Jordaanover

Een Israëlische militaire woordvoerder gaf geen commentaar toen hem werd gevraagd naar Israëlische betrokkenheid bij de aanval.

Nucleair akkoord

Gesprekken tussen Teheran en de wereldmachten om een nucleair akkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen, zijn in september vastgelopen. In dat akkoord, waaruit de VS zich in 2018 terugtrokken, stemde Iran ermee in zijn nucleaire productie te beperken in ruil voor versoepeling van sancties tegen het land. Na de Amerikaanse terugtrekking begon Iran met de verrijking van uranium tot hogere concentraties dan nodig is voor het opwekken van energie.

Lees ook | Hoekstra veroordeelt nieuwe executie door Iran 'krachtig'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen