Internationaal29 jan '23 16:40

Blinken brengt in roerige tijd bezoek aan Midden-Oosten

Auteur: Jasper Daams

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is vandaag in Egypte geland voor het begin van zijn driedaagse bezoek aan het Midden-Oosten. Verder brengt hij een bezoek aan Israël en Palestina, in een periode die op zijn zachtst gezegd onrustig genoemd kan worden.

(ANP / Associated Press / Mohamed Abd El Ghany)

Maandag vliegt Blinken volgens persbureau Reuters naar Jeruzalem, waar het nieuwe rechtse kabinet van president Netanyahu heeft geleid tot zorgen over de toekomst van Israëls seculiere waarden, de relatie met de Arabische bevolking en de impasse in de vredesonderhandelingen met Palestina. Later bezoekt Blinken ook de Palestijnse president Abbas.

Lees ook | Israël versterkt aanwezigheid leger op Westelijke Jordaanoever

Geweld

Het bezoek volgt op een week met veel geweld tussen beide partijen. Op donderdag doodde Israëlische strijdkrachten negen Palestijnen tijdens een inval in een vluchtelingenkamp. De volgende dag opende een Palestijnse schutter het vuur bij een synagoge, waarbij zeven mensen om het leven kwamen. Daarnaast bestoken Israël en Palestina elkaar onverminderd met raketten.

Lastige opgave

Naar verluidt zal Blinken tijdens het gesprek met de Israëlische overheid pleiten voor vrede en een twee-statenoplossing. Maar dat zal met dit kabinet, waarin ook ultra-nationalistische partijen vertegenwoordigd zijn, waarschijnlijk niet veel opleveren.

Lees ook | VN-topman bezorgd over geweldsspiraal Israël, VS bieden hulp aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen