Internationaal30 jan '23 14:57

Sunak wil belastingen niet verhogen om zorgsector tegemoet te komen

Auteur: Remy Kock

De Britse premier Rishi Sunak heeft gezegd dat hij Britse belastingen niet kan verhogen om hogere salarissen voor medewerkers van de National Health Service (NHS) te bekostigen. Dat schrijft Bloomberg.

De Britse premier heeft gezegd dat hij Britse belastingen niet kan verhogen om hogere salarissen voor medewerkers van de National Health Service (NHS) te bekostigen.
De Britse premier heeft gezegd dat hij Britse belastingen niet kan verhogen om hogere salarissen voor medewerkers van de National Health Service (NHS) te bekostigen. (ANP / AFP)

'Op dit moment kunnen we de belastingen niet verder verhogen', zei Sunak tegen een publiek van zorgmedewerkers op een evenement in het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk, waaraan hij toevoegde dat de zorguitgaven op een historisch hoogtepunt zijn. 'Groter dan dit is het pakket nooit eerder geweest', aldus Sunak. 'En het is aan ons om de balans te vinden wat er haalbaar is binnen dat pakket.'

Lees ook | Mogelijk toch salarisverhoging voor stakend ziekenhuispersoneel VK

Het is de zoveelste poging van de Britse overheid om iets te doen aan de zeer schadelijke stakingen van zorgmedewerkers van de NHS, die al maanden aanhouden. Daarnaast hebben Britten te maken met de zwaarste financiële krapte in decennia, en zijn de kosten voor levensonderhoud explosief gestegen.'

Stakingen

Zorgmedewerkers gaan derhalve op 6 februari aanstaande opnieuw staken, omdat zij niet genoeg worden gecompenseerd voor de inflatie. Het Britse ministerie van Financiën echter lijkt niet te willen buigen, en houdt zijn poot nog altijd stijf met betrekking tot een mogelijke herziening van het aanbod.

Lees ook | Sunak wil NHS repareren met 'radicale aanpak'

Sunak is sinds zijn aanstelling bezig om zijn regering terug in het zadel te helpen. Dat is des te harder nodig nadat hij gisteren de voorzitter van zijn Conservatieve Partij - Nadhim Zahawi - ontsloeg in verband met belastingfraude. Sunak deed dat na weken van schadelijke krantenkoppen.

Rotte appels

Vandaag poogde hij tevens zich te distantiëren van beslissingen die zijn voorgangers Liz Truss en Boris Johnson maakten met betrekking tot het omgaan met 'rotte appels' in de Conservatieve Partij. 'Ik kan niets veranderen aan de dingen die zijn gedaan voor ik premier werd', aldus Sunak. 'In de kwestie-Zahawi heb ik geluisterd naar onafhankelijke adviseurs. Dat zou vertrouwen moeten geven dat ik deze situaties meer dan serieus neem, en dat ik er alles aan zal doen om de integriteit terug te brengen in onze politiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen