Internationaal31 jan '23 06:17Aangepast op 31 jan '23 09:07

Duitse justitie vervolgt meer extremisten rond couppoging

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

In verband met een geplande staatsgreep in Duitsland vervolgt justitie inmiddels meer rechtse extremisten. Het aantal verdachten is gestegen tot 55. Het gaat om zogenoemde Reichsbürger (Rijksburgers), aanhangers van een beweging die als uiterst gevaarlijk geldt.

Bij een grootscheepse antiterreuroperatie begin december in meerdere Duitse deelstaten, Oostenrijk en Italië waren er 25 gearresteerd. De recherche namen ook ruim 420.000 euro aan contanten en daarnaast edelmetalen in beslag. Michael Probst
Bij een grootscheepse antiterreuroperatie begin december in meerdere Duitse deelstaten, Oostenrijk en Italië waren er 25 gearresteerd. De recherche namen ook ruim 420.000 euro aan contanten en daarnaast edelmetalen in beslag. Michael Probst (ANP / Associated Press / Michael Probst)

Bij een grootscheepse antiterreuroperatie begin december in meerdere Duitse deelstaten, Oostenrijk en Italië waren er 25 gearresteerd. De recherche namen ook ruim 420.000 euro aan contanten en daarnaast edelmetalen in beslag.

Lees ook | Uitgelegd: dit is het Duitse extreemrechtse staatsgreep-complot

Rijksburgers zijn mensen die de Bondsrepubliek Duitsland en haar democratische structuren niet erkennen. Justitie beschuldigt zeker 22 gearresteerden lid te zijn van een terroristische organisatie die het politieke systeem in Duitsland omver wilde werpen en een coup planden. Andere verdachten worden beschouwd als aanhangers.

Rijksburgers

Een in Italië gearresteerde ex-officier van een speciale eenheid van het Duitse leger onderneemt juridische stappen tegen uitlevering aan Duitsland. Met uitzondering van een Russische vrouw hebben alle verdachten de Duitse nationaliteit. Ze beweren dat het Duitse Rijk (1871-1945) gewoon voortbestaat. De beweging is sterk in ledental gestegen. Er zouden inmiddels 21.000 tot 23.000 aanhangers zijn, deels gewelddadig.

Lees ook | Duitse rechts-extremisten drongen verder door in overheid dan gedacht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen